Studiekring zoekt nieuwe deelnemers

26 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Eind 2011 namen Sigma, stichting voor welzijn, zorg en wonen, en ROC Landstede het initiatief om een studiekring voor 55 plussers op te richten. De huidige deelnemers zien de kring graag uitgebreid met mensen die geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld fysica, economie, theologie, archeologie, filosofie en ga zo maar door.

Contactpersoon Ruud van Vliet vertelt dat de kring op dit moment zeven deelnemers telt. "Elke maand komen wij op vrijdagochtend bij elkaar in De Kopperhof in Hoevelaken. De bijeenkomsten starten om 9.30 uur en duren gemiddeld twee uur inclusief 15 minuten koffiepauze. We beginnen altijd met het bespreken van actualiteiten. Daarna volgt een voordracht en we sluiten af met een discussie."

Iedere deelnemer stelt een aantal onderwerpen voor een presentatie voor, waarna gezamenlijk wordt besloten welk thema het meest aanspreekt. Daarover houdt die deelnemer dan een voordracht. Op deze manier wordt voorkomen dat het onderwerp voor sommigen niet interessant is, te academisch of te droog.

Elke deelnemer komt een keer aan de beurt. De onderwerpen zijn heel divers, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen met een brede belangstelling. Zo zijn er voordrachten over de modellen in het heelal, godsdienst en oorlog, albinisme, van molecuul tot medicijn, astronomie, het leven en uitsterven van de dinosauriërs, voetbalfanatisme en ouderenzorg.

Ook reiservaringen zijn dankbare thema's. Eén van de deelnemers vertelde over zijn reis naar China en Hong Kong. Hij sprak over de boeiende geschiedenis van Hong Kong en de verhouding met China; de rol die de opiumhandel speelde en tot twee oorlogen met Engeland leidde alsmede het politieke klimaat in beide delen van China. Een andere deelnemer behandelde Suriname: de geografie, het klimaat, de natuur en reservaten, de bodemschatten en de situatie nu. De voordracht bevatte veel onbekende aspecten en was daardoor bijzonder interessant en leerzaam. Het leverde geanimeerde gesprekken op.

"Sommige maatschappelijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de gezondheidszorg, gaan ons allemaal aan. Die kunnen we wat meer uitdiepen" zegt Ruud.

Eén van de weinige vrouwen in het gezelschap, Charlotte van Leeuwen, laat weten dat ze graag leert. "Je moet niet stoppen met je te ontwikkelen. Die celletjes moeten in beweging blijven. Bovendien is het ook nog heel gezellig bij de studiekring."

De groep vraagt zich af waarom er niet meer vrouwen bij de kring zitten. Zijn de thema's niet interessant of is er iets anders aan de hand? "We vinden dat de inbreng van vrouwen een bredere kijk op veel onderwerpen zou kunnen geven. Dus dames, voelt u zich geroepen? Neem dan a.u.b. contact met ons op" besluit Ruud. Uiteraard hopen de deelnemers dat de studiekring ook meer mannen mag verwelkomen. De kring staat open voor alle 55 plussers uit Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken.

Het deelnamebedrag is € 3,30 per persoon per keer inclusief koffie of thee. Voor informatie kunt u contact opnemen met Ruud van Vliet, telefoon 033 - 2453322.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie