Nieuwe expositie Polhus gewijd aan 600 jaar stad Nijkerk

25 februari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Eerste Nijkerkse Galerie Polhus schenkt met een speciale tentoonstelling aandacht aan het feit dat Nijkerk 600 jaar geleden stadsrecht kreeg. De beeldend kunstenaars Leendert de Boer, Henriëtte Houtsma, José van den Tweel, Heleen Bijvank, Harm Visser en Linda Verkaaik tonen in beelden en schilderijen die betrekking hebben op de stad en omgeving. Ook van Jan Nobel en Heleen Schaeffner worden enkele werken getoond. De opening, gepland op zondag 10 maart 15.00 uur, wordt ingeleid door Arie van den Berg. Galerie Polhus is gevestigd op Spoorstraat 1, 3862 AC Nijkerk, telefoon 033-2456986 of 06-1145168. www.galeriepolhus.nl

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Vrijblijvende toegang.

Galeriehoudster Janny van Steeg licht toe: ,,Als Nijkerkse galerie willen wij natuurlijk aandacht schenken aan deze gebeurtenis. Deze tentoonstelling is dan ook gewijd aan de jarige stad. Het gaat over Nijkerk en worden beelden en schilderijen van - grotendeels- Nijkerkse kunstenaars getoond met het thema 'Ode aan Nijkerk'.''

Het is de eerste keer dat Linda Verkaaik (Nijkerk) exposeert bij Polhus. Zij legt zich toe op monumentale beelden in een geheel eigen stijl en met een eigen verhaal. Zo maakte zij voor de waterexpositie in Amersfoort een bijzonder beeld met tientallen handjes, gesitueerd bij de Monnikendampoort.

Heleen Bijvank (Utrecht) is geboren in Nijkerk en heeft voor de prentenatlas die binnenkort verschijnt drie tekeningen gemaakt van fors formaat. Deze worden bij Polhus getoond.

Harm Visser (Nijkerk) noemt zich een geluksvogel dat hij zo dicht bij de Arkemheense polder en het coulissenlandschap van Slichtenhorst woont. Hij is er wekelijks te vinden en verwerkt zijn emotie in kunstwerken. Hij beeldt de vele facetten van de natuur uit in verschillende technieken.

Henriëtte Houtsma (Putten) studeerde fotografische vormgeving en leerde alle facetten van het vastleggen van impressies op het celluloid. Zij ontving voor haar foto's nationale en internationale nominaties.

José van den Tweel (Nijkerkerveen) beeldt in haar keramische objecten veelal industriële bouwwerken uit. Geïnspireerd door Nijkerk 600 heeft José een impressie gemaakt van zeker tien bedrijfsgebouwen en fabrieken in die stad.

Leendert de Boer (Nijkerk) studeerde al vrij jong af in tekenen en handvaardigheid om les te geven aan het voortgezet onderwijs. Hij werd echter biologieleraar maar bleef tekenen, schilderen en houten beelden creëren. Zijn interesse gaat uit naar de natuurcultuurhistorie van zijn omgeving. Hij heeft het boek 'Landschapsjuwelen' geschreven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie