3-0 Nederlaag voor Hoevelaken

25 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Het wordt voor sc Hoevelaken tijd dat het zonnetje weer gaat schijnen. Na de koude (en verloren) vertoning van vorige week tegen Nieuwland volgde er zaterdag in een nog frisser theater in Zevenhoven een afstraffing. In gevoelstemperaturen die deden denken aan de Elfstedentocht van 1963 wist Hoevelaken nauwelijks om te gaan met de elementen kou en wind. Op de open vlakte in de gemeente Nieuwkoop leed Hoevelaken een 3-0 nederlaag.

Vincent van Vliet kwam na de wedstrijd direct naar de supporters om hen te bedanken voor hun stoere prestatie: anderhalf uur lang de vries- en waterkou trotseren. Vervolgens bood hij zijn excuses aan voor de wanvertoning op het veld. ,,De overige veertien betrokkenen zouden om dezelfde reden ook nog langs moeten komen'', vond elftalleider Erik Vos. Hoofdtrainer Jan van den Heuvel liet op de terugreis in de bus weten, dat alle drank door de spelersgroep betaald wordt. ,,Zij schamen zich''.

Zevenhoven uit, altijd lastig? Die vraag is niet met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Nog nooit eerder in de afgelopen halve eeuw stonden beide verenigingen in competitieverband tegenover elkaar, maar voor Hoevelaken blijft ook de volgende wedstrijd tegen deze ploeg op het zelfde uitgangspunt: nog nooit van Zevenhoven gewonnen.

,,Na tien minuten zei ik tegen Jan van den Heuvel, dat Zevenhoven geen wereldploeg is'', zei Erik Vos na afloop. Tien minuten later stond Hoevelaken echter wel op achterstand. Na een mooie splijtende pass op Mark Buitink leek Hoevelaken in de 20e minuut een goede aanval op te zetten over de rechterkant. Via Mark Buitink kwam de bal bij Dennis de Haas, die het leer echter te kort breed speelde op Tim van Soeren. De onderschepping werd dodelijk, want in plaats van een Hoevelakense aanval over rechts, kwam er een Zevenhovense aanval over links. De verdediging, inclusief stand-in doelman Nils van Hof, werd eenvoudig uitgespeeld, waarmee Zevenhoven goedkoop op voorsprong kwam. Daarbij bleef het niet, want acht minuten later lag de bal opnieuw in het voor Hoevelaken verkeerde doel: 2-0. Pogingen om voor de rust iets terug te doen strandden voortijdig, mede door de harde wind, die in de lengteas van het veld vooral tegen Hoevelaken waaide.

Met de wind in de rug en met Erik van de Lagemaat voor Tim van Soeren zette Hoevelaken in de tweede helft vanaf de aftrap druk naar voren. Het doel van Zevenhoven werd bestookt, met als hoogtepunt een bal op de bovenkant van de lat na een tegendraadse koppoging van Michel van de Bunt. De bevroren supporters gingen er nog eens goed voor staan, maar toen na elf minuten twee aanvallers van Zevenhoven oppermachtig waren ten opzichte van vier Hoevelakense verdedigers, was de wedstrijd gespeeld. Het Hoevelakense spelbeeld bleef pijn doen aan de ogen, met slechte breedtepasses, onnodig veel balverlies en ver van de voet springende ballen. Het laatste halve uur was dan ook een kansloze missie. Het enige flinterdunne lichtpuntje kon worden gevonden in het feit, dat een kleine tien minuten voor tijd twee A-junioren hun debuut in de hoofdmacht mochten maken. Dennis de Haas en Peter van der Weerd, twee van de veertien spelers die een 5 scoorden voor de moeite, mochten naar de kant ten faveure van Lex van Middelaar en Sander van den Heuvel.

Déjà vu

De wedstrijd tegen Zevenhoven moet voor Nils van 't Hof een déjà vu zijn geweest. Van de drie serieuze ballen die hij op doel kreeg, was hij even zo vaak kansloos. Ook vorig seizoen mocht Van 't Hof, toen nog als A-junioor, op de laatste zaterdag in februari zijn opwachting maken als stand-in voor Mick Bos en toen kreeg hij tegen Vierhouten vijf treffers om zijn oren, na vijf ballen op doel. Ook die wedstrijd verliep voor Hoevelaken desastreus, maar volgde er een succesvolle maand maart, met vijf overwinningen op rij, die de basis legden voor de periodetitel en een succesvolle tournee door de nacompetitie. Ook nu staat Hoevelaken aan de 'vooravond' van een maand maart met vijf zaterdagen, maar lijkt het rijtje VRC (thuis), IJFC (uit), Beurbengels (thuis), Woudenberg (uit) en UVV (uit), minder eenvoudig. Feit is wel, dat Hoevelaken uit een ander vaatje zal moeten tappen dan in de twee laatste wedstrijden (waaronder zelf het net vinden), want Jan van den Heuvel en zijn manschappen moeten maar liefst vier teams onder zich houden, om zich rechtstreeks te handhaven in de tweede klasse. In promotie/degradatiewedstrijden zit Hoevelaken in het jubileumjaar namelijk niet te wachten. De vanaf maart 2012 door Jan van den Heuvel gebezigde uitdrukking 'mentale weerbaarheid' zal de komende periode meer dan nodig zijn.

Opstelling: Nils van 't Hof; Mark Buitink, Jesper Breuers, Raymond Buis, Pascal de Jong; Tim van Soeren (46. Erik van de Lagemaat), Dennis de Haas (80. Lex van Middelaar), Peter van der Weerd (80. Sander van den Heuvel), Vincent van Vliet; Jan Weyn, Michel van de Bunt.