Documentaire 'Nijkerk, 600 jaar in één dag'

19 februari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Documentairemaker Olaf Koelewijn zal in 2013 in samenwerking met 'Stichting Nijkerk 600', de Nijkerkse lokale OmroepN en Omroep Gelderland een officiële film gaan maken over Nijkerk en haar 600e verjaardag met als titel 'Nijkerk, 600 jaar stad in één dag'.

'Nijkerk, 600 jaar stad in één dag' is een documentaire over het dagelijks leven van mensen uit de gemeente Nijkerk, gedurende één dag in het jaar 2013. De documentaire laat zien op hoeveel zichtbare en onzichtbare manieren we met elkaar verbonden zijn. Tientallen verhalen van gewone Nijkerkers lopen in deze beeldvertelling kriskras door elkaar en laten een dwarsdoorsnede van de stad Nijkerk zien, als ware het een röntgenfoto.

Deze ene dag staat symbool voor de verbondenheid en gemeenschapszin van Nijkerk anno nu. De documentaire wil de verbondenheid op twee manieren laten zien. Ten eerste het dagelijks (werkzame) leven en ten tweede hoe mensen de 600e verjaardag van Nijkerk voorbereiden en samen vieren.

'Nijkerk, 600 jaar stad in één dag' is een documentaire bestaande uit 4 gedeeltes. Elke gedeelte beslaat een dagdeel: ochtend, middag, avond en nacht. Alle delen samen vormen een dag uit het leven van Nijkerk anno 2013.

Aflevering 1: ochtend: 6.00 - 12.00 uur

Aflevering 2: middag: 12.00 - 18.00 uur

Aflevering 3: avond: 18.00 - 0.00 uur

Aflevering 4: nacht: 0.00 - 6.00 uur

'Nijkerk, 600 jaar in één dag' is een registrerende documentaire zonder waardeoordeel. De inhoud komt tot stand door middel van onderlinge gesprekken en handelingen, zoals een bakker die een speciale taart bakt ter gelegenheid van Nijkerk 600 jaar, een meisje dat bezig is met een schoolopdracht over Nijkerk 600 jaar en haar oma interviewt over haar jeugd, een man of vrouw die een evenement organiseert tijdens het jubileumweekend van Nijkerk 600 jaar of een agent die feestelijke activiteiten in goede banen moet leiden.

Uitzending op televisie

'Nijkerk, 600 jaar in één dag' wordt gemaakt in samenwerking met OmroepN en Omroep Gelderland. Eind 2013 zal deze omroep de documentaire uitzenden. Naar een uitzending van Omroep Gelderland kijken gemiddeld 300.000 tot 500.000 mensen (tegenwoordig zijn alle regionale omroepen in heel Nederland te zien). De documentaire wil op een positieve, originele en aantrekkelijke manier Nijkerk in beeld brengen. Deze regionale uitzending is daarom een bijzondere promotie voor Nijkerk.

Regisseur

'Nijkerk, 600 jaar in één dag' zal worden gerealiseerd door Olaf Koelewijn. Hij werkt in het dagelijks leven als regisseur bij de NCRV. Daarnaast maakt hij documentaires. Documentaires die hij de afgelopen jaar heeft gemaakt zijn 'Het hospice in Nijkerk' (NCRV) over verhalen van mensen in het hospice en 'Het Oude Huis' (Omroep Gelderland) over de verhalen van (oud-)bewoners van een monumentaal huis in Nijkerk.

Financiering

Naast financiering van Omroep Gelderland en 'Stichting Nijkerk 600 jaar' is Koelewijn nog op zoek naar mensen die deze film mede willen financieren. Hoe meer budget er is des te groter de aanpak van de film zal worden. Als mensen interesse hebben om deze documentaire mede te financieren via sponsoring of crowdfunding, kunnen zij contact opnemen met Koelewijn. Dat kan via www.olafkoelewijn.nl

Ondersteuners krijgen hiervoor naamsvermelding of een rol in de film.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie