Bijzondere stadswandeling in Nijkerk tijdens Holocaust Memorial Week

26 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Tijdens Holocaust Memorial Week 2013 konden wandelaars op een bijzondere manier het Westerborkpad beleven. Van 22 tot en met 27 januari werden met diverse activiteiten bijzondere locaties langs het pad uitgelicht. De wandelroute in het spoor van de Jodenvervolging werd in 2012 gepresenteerd. De eerste druk van de routegids, die de wandelaar van Amsterdam naar Westerbork leidt, is inmiddels uitverkocht. De tweede druk zal in februari 2013 verschijnen. Het Westerborkpad is een initiatief van KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Op woensdag 23 januari startte bij Museum Oud Nijkerk een stadswandeling langs de panden die herinneren aan de Joodse gemeenschap van Nijkerk. Nijkerk heeft een rijke Joodse geschiedenis. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonden er nog enkele tientallen Joden. In april 1943 werden de meeste Nijkerkse Joden gedeporteerd, slechts enkelen konden tijdig onderduiken en hebben zo de oorlog overleefd. Van de gedeporteerden keerden slechts en paar mensen terug. Tijdens de wandeling is ook stilgestaan bij de plekken waar struikelstenen gelegd gaan worden, in herinnering aan de slachtoffers van de nazi's.

Verschillende geïnteresseerden kwamen op deze activiteit af, georganiseerd op verzoek van Kamp Westerbork. Speciale toelichting werd gegeven door Louk de Liever, overlevende van de Holocaust.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie