Geen Gelders geld voor Hoevelaken

23 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN/ARNHEM - Gedputeerde Staten van Gelderland willen geen geld beschikbaar stellen voor de verbetering van de leefbaarheid van het dorp en het terugdringen van de hogere geluidsoverlast die het gevolg zal zijn van de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken.

door Henk Brinkman

Dat besluit heeft het college van Gedeputeerde Staten gisteren genomen. Het standpunt wordt nu voorgelegd aan de Provinciale Staten, die op 6 februari een besluit moeten nemen over het al of niet beschikbaar stellen van geld voor een geluidsscherm of andere maatregelen om de geluidsoverlast te reduceren.

Gedeputeerde Conny Bieze (VVD) schrijft datGS van elderland willen bijdragen aan de bereikbaarheid van Hoevelaken en geld beschikbaar wil stellen voor het openhouden van de afritten vanuit de richting Amsterdam, die Rijkswaterstaat wil afsluiten. Bovendien komt er geld voor de verbreding van het viaduct bij de Stoutenburgerlaan vanwege de verbreding van de A1. De gezamenlijke partijen betalen daar 12 miljoen euro aan.

Geen geluidsscherm

Maar Bieze wil niet bijdragen aan extra maatregelen om de geluidsoverlast terug te dringen. Zij schrijft dat het niet tot de verantwoordelijkheid van het Gelderse provinciebestuur hoort om daar voor te zorgen. Het is een taak van het Rijk. Bovendien zou het tot precedentwerking kunnen leiden. Bieze: ,,Ons beleid ten aanzien van geluidreductie is er op grond van de wet op gericht langs onze eigen wegen hoge geluidsniveaus te verlagen en dan alleen met kosteneffectieve maatregelen zoals stille wegdekken.''

Zij constateert dat de Staten de mogelijkheid om bij te dragen aan geluidswerende maatregelen hebben opengehouden. Maar de investeringskosten voor een aaneengesloten geluidsscherm aan Nijkerkse zijde langs de A1 en de A28 tot aan de afslag Corlaer zijn geraamd op 6 miljoen euro. Volgens Bieze is de geluidsreductie, die door dit scherm wordt bereikt, gericht op een beperkt aantal woningen in het buitengebied.

,,Het rendement van de gevraagde middelen is daarmee gering en zou

neerkomen op € 100.000,- per woning. Dit rendement is naar het

oordeel van GS erg beperkt en vele malen lager dan de

doelmatigheidscriteria die het Actieplan Geluid stelt. GS adviseren PS

om niet bij te dragen aan extra geluidmaatregelen.''

Wethouder Geert Horst reageerde teleurgesteld. ,, Het zal duidelijk zijn dat ik mijn teleurstelling over genoemd standpunt heb geuit. Ik heb ook aangegeven te verwachten dat de Nijkerkse raadsfracties zich nu zullen roeren en met hun politieke geestverwanten in Arnhem contact zullen opnemen. Connie Bieze heeft mij verteld dat te kunnen begrijpen en dat, indien een statenmeerderheid alsnog een bijdrage wenst te leveren, zij dat besluit loyaal zal uitvoeren. Kortom: teleurstellend en werk aan de winkel dus.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie