Voldoende invloed Nijkerk op Nationale politie

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De politie is vanaf 1 januari 2013 ondergebracht in een Nationaal Politiekorps. Dat is ingedeeld in 10 regionale eenheden, aansluitend aan de arrondissementen van de rechtbanken. Nijkerk is ingedeeld in de eenheid Oost Nederland, waaronder de provincies Gelderland en Overijssel vallen.

Wettelijk is vastgelegd dat de lokale overheden invloed moeten kunnen uitoefenen op het beleid van de politie in de regionale eenheid waarbij de gemeente is ingedeeld. Eenmaal per vier jaar wordt een beleidsplan opgesteld en jaarlijks krijgt de gemeenteraad inzicht in het jaarverslag. Het beleidsplan voor de komende vier jaar wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd.

Bij de voorbereiding van het beleidsplan zijn alle 81 burgemeesters van de gemeenten die onder de politieregio Oost Nederland vallen geraadpleegd over de wensen en behoeften in hun gemeente, zoals die zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Namens Nijkerk is ingebracht dat Nijkerk een veilige gemeente wil zijn. Als prioriteiten zijn ingebracht de aandacht voor woninginbraken, (huiselijk) geweld en drugsoverlast. Daaronder wordt ook de overlast gerekend die door alcoholgebruik wordt veroorzaakt. Verder wordt verwacht dat de politie toezicht houdt bij uitgaansavonden en evenementen in het centrum en dat de politie contact blijft houden met de horeca-ondernemers. Verder wordt verwacht dat de politie aandacht besteedt aan jongeren in Nijkerk door informatie te verstrekken aan het meldpunt Jongerenoverlast.

Volgens Renkema komt het beleidsplan voldoende tegemoet aan de door Nijkerk gewenste prioriteiten. De gemeenteraad moet nog over het plan oordelen.

advertentie
advertentie