Twee opties voor geluidsbescherming

15 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Gemeente laat mogelijkheden onderzoeken

NIJKERK/HOEVELAKEN - De gemeente heeft voor de bestrijding van geluidsoverlast die ontstaat door de aanpassing van het knooppunt Hoevelaken en de daarmee gepaard gaande verbreding van de A1 en de A28, twee mogelijkheden.

door Henk Brinkman

Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door bureau Alcedo. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de Ontmoeting van de gemeenteraad. B. Willighagen van het bureau schetste de uitkomsten van het onderzoek. Daarbij is gekeken wat Rijkswaterstaat aan maatregelen om de geluidsoverlast te bestrijden heeft genomen. Hij constateerde dat het weinig realistisch is om de geluidsoverlast terug te dringen voor alle woningen tot een niveau van 50 decibel. Willighagen: ,,Dat leidt tot zeer verregaande en kostbare maatregelen. Het is niet realistisch om daarop verder te gaan.''

In zijn onderzoek schetst hij twee mogelijkheden die voor Nijkerk bruikbaar zijn om in te brengen bij de Bestuursovereenkomst tussen de gemeenten Nijkerk en Amersfoort, de provincies Gelderland en Utrecht en het ministerie.

De eerste optie is een aaneengesloten geluidsscherm tussen de aansluitingen bij Hoevelaken op de A1 en de afslag Corlaer op de A28. Daarmee wordt de geluidsoverlast met 5 decibel teruggedrongen. Volgens Willighagen zal zo'n scherm in de luxe variant rond de 10 miljoen euro kosten en in de wat soberder uitvoering 6 miljoen euro.

Een andere optie is om op bepaalde locaties voorzieningen te treffen. Bij woningen die dicht bij de snelweg staan zoals in Holkerveen of langs de Westerdorpstraat. Willighagen heeft daarvoor een paar varianten geschetst waaronder ook tuinschermen bij solitair staande woningen als een optie. In die gevallen zou moeten worden gestreefd naar een maximale geluidsbelasting van 60 decibel en een merkbare verbetering van 5 decibel.

De uit het onderzoek naar voren komende varianten voor een betere bescherming tegen geluidsoverlast zullen door het college worden meegenomen naar de onderhandelingen over de bestuursovereenkomst. De gemeenteraad zal daar zelf het laatste oordeel over moeten vellen.

Grote onduidelijkheid is wat de provincie Gelderland eventueel zou willen bijdragen. Gedeputeerde Conny Bieze werkt aan een notitie die in de Gelderse Staten moet worden besproken, maar komt daar naar verwachting pas in februari mee, waardoor de ondertekening van de bestuursovereenkomst vertraging zal oplopen. De coalitiepartijen houden de kaarten met hun standpunt nog tegen de borst. De aanwezige gemeenteraadsleden constateerden na afloop van de bijeenkomst dat de lobby bij de Gelderse Staten nog flink moet worden opgevoerd.

advertentie
advertentie