'Nijkerk torent boven Nederland uit'

3 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Gerard Renkema tijdens nieuwjaarsreceptie Nijkerk

NIJKERK - ,,Wat waren we in Nijkerk trots toen op 14 oktober onze toren van de Grote Kerk werd uitgeroepen tot mooiste kerktoren van Nederland. Er deden maar liefst 156 kerktorens aan deze wedstrijd mee. Dat onze toren tot mooiste werd uitgeroepen, is vooral te danken aan het enthousiasme van onze inwoners die massaal hun stem uitbrachten", aldus burgemeester Renkema woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie. Verder sprak Renkema over de nieuwe Wijklocatie De Flier dat met het duurzame gebouw een bijdrage levert aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en milieu. ,,Leuke bijkomstigheid is dat het gebouw ook nog eens door een Nijkerks architectenbureau is ontworpen," vindt Renkema.

Uiteraard blikte de Nijkerkse burgervader ook terug op 2012. Zo noemde hij onder andere dat maar liefst 260 woningen afgelopen jaar zijn opgeleverd. ,, Dat mag gelet op de economische situatie ook best bijzonder worden genoemd."

Ook de Nijkerkse brandweer kreeg een pluim. ,,Wat de meesten van ons ook nog wel helder op het netvlies zal staan, is de grote brand die wij in mei bij Sell Kunststoffen gehad hebben. Door snel en goed optreden van de hulpverleningsdiensten kon voorkomen worden dat de brand zich verspreidde over naastgelegen bedrijven. Een compliment aan de brandweer en alle andere hulpverleners die daar een bijdrage aan hebben geleverd."

Renkema stipte ook de zogenaamde 'decentralisatie van het sociale domein' aan. Hij liet merken dat hij oog heeft voor de zorg rondom dit thema. ,,Het betekent dat de gemeente nog meer verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van taken met betrekking tot jeugdzorg, sociale zekerheid en zorg. Op zich vind ik dat een terechte keuze: de gemeente als eerste overheid. Deze taken moeten worden uitgevoerd dicht bij de inwoner. Bovendien is het voor de gemeente ook een kans. Mogelijkheden om wetten en maatregelen die kwetsbare inwoners raken, in onderlinge samenhang te hanteren. Maar dan is het wel van belang dat de nieuwe wetten daarvoor voldoende ruimte bieden. En dat gemeenten mogelijkheden krijgen individueel maatwerk te leveren. De bedreiging is dat we de uitvoering van deze taken met veel minder financiële middelen ter hand moeten nemen. Alles bij elkaar leidt dit tot een forse taakverzwaring en een groot beroep op steeds schaarser wordende financiële middelen." Renkema gaf aan dat Nijkerk hierin niet alleen zal opereren maar de samenwerking op dit terrein opzoekt met anderen.

Uiteraard passeerde ook station Hoevelaken in de speech van de burgemeester. ,,Na ruim een decennium plannen maken, onderhandelen en weer nieuwe plannen maken, konden we op 8 december het treinstation van Hoevelaken feestelijk openen. De officiële openingstrein stopte keurig. De allereerste trein volgens de nieuwe dienstregeling vergat op 9 december op dit nieuwe station te stoppen. Jammer voor de reiziger op het perron, maar het leverde wel weer een landelijk nieuwsitem op. Alle volgende treinen stopten gelukkig wel elk half uur en ze gaan op sommige uren zelfs om het kwartier stoppen. Hiermee is Hoevelaken een belangrijke voorziening rijker en is onze gemeente nog beter bereikbaar geworden.".

Ook gaf Renkema aandacht aan de twee Olympisch kampioenen van Nijkerk. ,,In augustus mocht ik Adelinde Cornelissen op een overvol plein huldigen voor haar zilveren en bronzen medaille. Tijdens de Paralympische spelen heeft rolstoelbasketbalspeelster Chér Korver met het Nederlandse team een bronzen plak gewonnen. Haar mocht ik in oktober huldigen op wederom een overvol plein. Ik ben trots op hun prestaties en heb groot respect voor hun doorzettingsvermogen."

Vooruitblik 2013

Bij het vooruitblikken naar 2013, werd de toon somberder. ,,Kijk ik even vooruit naar 2013 dan kan ik geen rooskleurig beeld schetsen. Ook wij voelen dat de economische crisis merkbaar wordt. Bedrijven krijgen het lastiger en zitten in zwaar weer. Als gemeente beginnen we het ook te merken. De gevolgen van het regeerakkoord zullen ook hier neerdalen. De prognoses voor de woningbouwproductie hebben we negatief moeten bijstellen en de consequenties voor ons grondbedrijf en de daaraan verbonden risico's zullen we nader met de gemeenteraad moeten gaan verkennen. Over de financiële consequenties van de decentralisatieopgaven schetste ik u eerder al een negatief financieel beeld."

Als antwoord daarop kondigde Renkema bezuinigingen aan. ,, We ontkomen er mijns inziens niet aan dat we heel scherp aan de wind zullen moeten gaan varen. We zullen mensen, organisaties moeten gaan teleurstellen. We zullen naar bestaand beleid moeten gaan kijken, maar ook zullen we moeten gaan kijken welke ambities nog haalbaar zijn. Dat kan best frustrerend zijn, want in Nijkerk barsten we van de ambities."

Renkema deed een beroep op de burgers zelf. ,,U mag als inwoners van deze gemeente ook verwachten dat er meer naar u zal worden gekeken. Gekeken in de zin van wat u zelf of als organisatie kunt oppakken. Met daarbij ook de vraag: hoe logisch is het dat de gemeente bepaalde zaken voor haar verantwoording neemt. Mogen we ook niet het nodige van uzelf verwachten?"

Renkema heeft er alle vertrouwen in dat Nijkerkers zelf ook veel kunnen. ,,Ik heb de Nijkerkse samenleving leren kennen als een samenleving die bereid is de handen uit de mouwen te steken, die veerkracht heeft en die daarom ook haar verantwoordelijkheid wil nemen. Velen doen iets voor anderen. Denk daarbij ook aan onze vrijwilligers."

Eén ding weet de burgervader zeker: ,,Je kunt wel degelijk het verschil maken in je eigen stad, in je eigen straat, op je werk, in je school, op je eigen sportvereniging. Het lijkt mij een mooie opdracht om respectvol met elkaar om te gaan in 2013 en de komende jaren." hij refereert daarmee aan opkomend geweld onder andere op het voetbalveld, maar ook op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld in de hulpverlening.

Renkema sluit zijn speech feestelijk af. Want in 2013 valt er natuurlijk ook iets te vieren. ,,Op 27 maart 2013 is het 600 jaar geleden dat Nijkerk van de Hertog van Gelre stadsrechten kreeg. Waarschijnlijk de beste beslissing uit de carrière van de hertog. Mijn wens is dat iedereen dit jaar feest viert, van jong tot oud, van Nijkerk tot Hoevelaken en Nijkerkerveen. Een feest van, voor en door de stad. Een feest van verleden en heden, als poort naar de toekomst."

Op de achtergrond in een powerpointpresentatie worden ondertussen beelden getoond van de kalender van Nijkerk 600 jaar afgewisseld met beelden van mensen uit Hoevelaken die genieten op de ijsbaan, van mensen uit Nijkerkerveen die hard werken om te winnen met touwtrekken, van mensen uit Nijkerk die een Nieuwjaarsduik nemen. ,,Ik ben trots op deze mensen, ik ben trots op deze gemeente." Renkema sluit af met het uitspreken van een wens. ,,Ik spreek de hoop uit dat Nijkerk er in het feestelijke jaar 2013 in zal slagen om met elkaar verder te bouwen. Te bouwen aan een toekomst die we met elkaar vorm mogen geven door samen te werken. En dat we met elkaar zolang door zullen bouwen totdat we er met elkaar weer bovenuit zullen torenen!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie