Nijkerkse wensen knooppunt

31 december 2012 om 00:00 Nieuws

Cruciaal jaar voor besluitvorming

NIJKERK - Het is een cruciaal jaar voor de besluitvorming over de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken. In de loop van het voorjaar moet een bestuursovereenkomst worden gesloten over de reconstructie.

door Henk Brinkman

Die overeenkomst moet worden gesloten tussen het ministerie van Infrastructuur, de provincies Gelderland en Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Nijkerk. Deze vijf overheden dragen bij aan de kosten van de verbouw van het knooppunt. Voor het ministerie is vooral de doorstroming van het verkeer een belangrijk uitgangspunt. Voor de lagere overheden tellen vooral de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de bewoners rond het knooppunt zwaar. Nijkerk is bereid om 1 miljoen euro uit te trekken voor bereikbaarheid en 1 miljoen voor leefbaarheid. Amersfoort heeft in principe 10 miljoen euro toegezegd. Dat geldt ook voor Utrecht. De provincie Gelderland moet nog een besluit nemen over een geldelijke bijdrage en houdt de kaarten nog tegen de borst.

Het college van Nijkerk heeft de gemeenteraad een notitie gestuurd waarin de resultaten van de onderhandelingen over de bestuursovereenkomst worden weergegeven. Volgens verantwoordelijk wethouder Geert Horst is voor 90 procent overeenstemming bereikt. Over de laatste tien procent moet nog verder worden gesproken. De notitie wordt op donderdag 17 januari besproken door de gemeenteraad. Horst wil van de gemeenteraad weten of er nog aandachtspunten zijn die in de laatste onderhandelingen moeten worden meegenomen. Ook wil hij weten wat het oordeel is van de gemeenteraad over de principes en de samenstelling van het regionale wensenpakket.

De regionale wensen van Amersfoort, Nijkerk, Utrecht en Gelderland worden samen met de wettelijke verplichtingen en de uitgangspunten van het Rijk in een pakket ondergebracht. Daarmee zullen marktpartijen - wegenbouwers - aan de slag moeten gaan om een offerte op et werk uit te brengen. De marktpartijen zullen moeten aangeven of zij het werk voor het beschikbare bedrag kunnen uitvoeren.

De laatste besprekingen in de gemeenteraad over de bestuursovereenkomst zijn voorzien op 14 en 28 maart. Dan moet er een besluit worden genomen.

Daarnaast nodigt hij de raad uit voor een bijeenkomst waarin het geluidsonderzoek naar de bovenwettelijke maatregelen worden gepresenteerd. Onafhankelijk onderzoeker Willighagen van onderzoeksbureau Alcedo zal toelichten hoe hij zijn onderzoek heeft verricht en wat de resultaten zijn. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 januari om 20 uur in het stadhuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie