Ingezonden: 'Slecht nieuws in feestelijke verpakking'

30 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Een brief met het feestlogo van 2013 Nijkerk 600 viel half december op de mat van de bewoners van de straten rond het park van Huize De Brink. Hierin wordt nota bene de kap van Nijkerks oudste en mooiste monumentale boom aangekondigd. Dat alleen deze bewoners zijn ingelicht is onbegrijpelijk, het is een algemeen Nijkerks belang! Dit getuigd niet erg van gevoel voor de materie!

De geschatte leeftijd van deze Fagus sylvatica Atropunicea is 260 jaar, dat betekent dat hij er al stond toen de mooiste torenspits van Nederland (gereed 1776) er nog niet eens was!

Precies 10 jaar geleden was het opruimen ook al voorpaginanieuws in de regio, er was een tak afgevallen na de storm met windkracht 12 die 300 miljoen euro schade opleverde in het land. Nu is er in het najaar weer een tak ter ziele gegaan, reden genoeg dus om de bijl aan de voet te leggen…

En natuurlijk, de toestand van de boom is er na 10 jaar verwaarlozen niet op vooruit gegaan, de 'gevaarzetting' is dan ook 'enorm' volgens Tree-O-Logic, het bureau dat het rapport opstelde. Echter afvallende takken zullen hier nooit op de openbare weg kunnen vallen en zelfs in het park komt het wandelpad niet in gevaar. Nu is ontdekt dat er zich in de voet van de beuk een grote holle ruimte bevind waardoor de kans op stambreuk sterk is toegenomen en dat door de slechte conditie van het cambium (bast) de voedingstoffen en water uit de grond nog maar beperkt wordt doorgegeven, een serieus probleem dus.

Dat dit oudste levende wezen hier geen eeuwig leven heeft is duidelijk. Het voorstel is dus onmiddellijk ruimen. Maar gezien de cultuurhistorische en educatieve waarde van de boom wordt wellicht gekozen voor enorme verkleining van de kruin zowel in breedte als de hoogte. Dit verlaagt het risico van stambreuk.

Een snoei van die orde en grootte is de genadeklap voor de boom, deze heeft geen kracht meer de zaagwonden zelf af te dichten, uitdroging door directe zoninvloed op de stam (zonnebrand), geen loof meer voor zuurstof opname en nog meer zwamvorming…

Zoals ik tien jaar geleden ter afsluiting schreef: laat dit MONUMENT uit Nijkerks bloeitijd,waarvan er buiten de toren en een enkel pand niets meer van over is, nog vele jaren zijn oude dag beleven. Desnoods uiteindelijk alleen zijn majestueuze stam bedekt met paddenstoelen. Hij kan nog vele decennia onderdak aan vogels en insecten bieden.

Dus: KAPPEN MET KAPPEN, de vergunning hiervoor is vorige week in deze krant al aangevraagd, ook u kunt bezwaar aantekenen!

Gerrit van de veen

Julianastraat 4

Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie