'Er is in Nijkerk zoveel kennis'

24 december 2012 om 00:00 Nieuws

Ermelo-er werkt mee aan Prentenatlas

NIJKERK – Wim Hagoort (71) woont in Ermelo en is desondanks sterk betrokken bij het maken van de Nijkerkse Prentenatlas. Op de vraag hoe hij daarbij betrokken is geraakt, staat hij even op, loopt naar zijn studeerkamer en legt even later twee kloeke boekwerken op tafel. Het is zijn proefschrift met de titel ‘De Gelderse zeepolder Arkemheen’.

door Henk Brinkman

In 2006 is Hagoort op 64-jarige leeftijd gepromoveerd tot doctor in de letteren met een proefschrift over de polder Arkemheen. ,,Een week later werd ik 65 en ging met pensioen.” Hagoort was erachter gekomen dat de zogenoemde Dijkrollen uit de 17e eeuw bewaard waren gebleven. In zijn proefschrift heeft hij alle eigendommen in de polder beschreven.

Hij wil maar zeggen, dat hij zeer betrokken is bij de geschiedenis van Nijkerk. De neerlandicus Hagoort begon zijn loopbaan in het onderwijs op een school voor lager onderwijs (de tegenwoordige basisschool) in het Zuid Hollandse Rhoon onder de rook van Rotterdam. Na een periode als leraar op een detailhandelsschool in Hoogeveen, streek hij in 1974 neer in Ermelo en werd docent aan het College Groevenbeek. Hij had inmiddels de MO-A en de MO-B opleidingen afgerond. Daarna ging hij Nederlands studeren en specialiseerde zich in de zogenoemde microtoponiemen. Microtoponiemen zijn namen die verwijzen naar een beperkt gebied, een straat, een erf. Hagoort begon zijn onderzoek in Putten, maar toen hij de dijkrollen ontdekte, waarin de perceelseigendommen in Arkemheen werden beschreven vanaf de 17e eeuw, ging hij daarmee verder. Hij leerde Timo Ridder kennen, die hem verder hielp. Hagoort: ,,Ik leerde Timo kennen toen ik in Nijkerk begon met mijn onderzoek. Ik werd naar hem verwezen, omdat hij er veel vanaf zou weten. Ik heb veel voor mijn studie aan hem te danken.”

Werkgroep Teksten

Via Timo Ridder raakte hij betrokken bij het project om een Prentenatlas over de geschiedenis van Nijkerk uit te geven in het jaar dat Nijkerk viert dat het 600 jaar geleden stadsrechten verkreeg. Hagoort werd voorzitter van de werkgroep Teksten. Samen met Arie van den Berg, Saskia van den Berg,Marie Verheij, Dion van Hoorn, Timo Ridder en Jan Cozijnsen is hij verantwoordelijk voor de 101 teksten die in de prentenatlas gaan verschijnen. Ook was hij verantwoordelijk voor de beoordeling van de teksten.

Hagoort is onder de indruk geraakt tijdens de besprekingen over de Prentenatlas. ,,Er is zoveel expertise, zoveel kennis in Nijkerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is in Nijkerk wel een deskundige te vinden. En er zijn bijzondere kunstenaars, heb ik gemerkt. Het opvallende is echter dat Nijkerkers daar zelf heel bescheiden, haast introvert over zijn. Ik denk dat dit een karakteristiek van Nijkerk is.”

Over de Prentenatlas is hij lovend. ,,De opzet van dat boek is geweldig. Als je in Nijkerk woont, kun je straks niet meer om dat boek heen. Dat hoort in ieder Nijkerks huis. Bovendien is de prijs voor een boek van die kwaliteit belachelijk laag. Een boek van 225 pagina’s, waar zoveel Nijkerkers aan mee hebben gewerkt. En het kost bij voorintekening maar 9,95 euro.”

Hagoort heeft het boek al gepromoot bij het Puttens Historische Genootschap dat een flyer opneemt in haar decemberuitgave. ,,Dat zijn toch weer 800 mensen die dat zien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie