Nieuwe wijkagenten in Nijkerk

24 december 2012 om 00:00 Nieuws

'Politie en burgers moeten samen zorgen voor veiligheid'

NIJKERK - Er verandert meer bij de politie dan alleen de invulling van de lege plek, die de wijkagent voor het centrum, Ies van den Akker, achterliet. Twee nieuwe wijkagenten zijn aan het Nijkerkse korps toegevoegd. Fred Comans wordt de nieuwe wijkagent voor het centrum van Nijkerk. Gerard van Doorn gaat diezelfde functie invullen in de wijk Corlaer.

door Henk Brinkman

Voor beiden is Nijkerk nieuw en ze moeten de stad nog leren kennen. Van Doorn werkte als wijkagent in Lunteren, Comans werkte in Wageningen. Beiden hebben al wel een eerste indruk van Nijkerk. Gerard van Doorn: ,,Nijkerk is veel meer stedelijk dan Lunteren. Dat is echt een Veluws dorp. Nijkerk heeft meer trekjes van een stad.'' ,,Maar wel met een dorps karakter,'' vult Fred Comans aan. Een logische aanvulling. Comans begon zijn carrière bij de politie in de Rotterdamse wijk Spangen, die toen nog één van de meest problematische wijken van Rotterdam vormde met veel drugscriminaliteit. Comans is onder de indruk van de grote hoeveelheid activiteiten in Nijkerk. ,,Het is echt een leuke stad. Veel groter dan ik dacht.'' CVan Doorn: ,,Nijkerk is niet echt Veluws.

De nieuwe wijkagenten hebben duidelijke opvattingen over hun rol en hoe ze die willen invullen. Van Doorn: ,,Wijkagenten zijn ook in de nieuwe politie-organisatie de spin in het web. Wij hebben contacten met allerlei organisaties in de samenleving, zoals hier in Nijkerk met de gemeente, met de Woningstichting, met sociale organisaties. En niet te vergeten met de mensen in het gebied waar wij wijkagent zijn.'' Comans: ,,De politie is noodzakelijk om de regels te handhaven en misdrijven op te lossen. Maar de burgers zijn onze oren en ogen. Politie en burgers moeten samen zorgen voor veiligheid. Wijkagenten zijn de schakel tussen inwoners en de politie, maar tussen inwoners en ondernemers en de gemeente.'' Van Doorn: ,,Wijkagenten hebben het vertrouwen van de inwoners nodig. Inwoners moeten bij ons terecht kunnen. Wij moeten soms zaken in gang kunnen zetten.'' Comans: ,,Vertrouwen van inwoners in de politie is heel belangrijk. Inwoners moeten weten dat zij met hun verhaal over misstanden of ervaren onveiligheid bij ons terecht kunnen. Vertrouwen dat hun verhaal hier bij ons goed zit. Eerlijkheid en duidelijkheid zijn dan van groot belang. Ik blijf natuurlijk wel politieman. Dat betekent ook dat ik ervoor moet zorgen dat de regels worden gehandhaafd. Wij moeten ook de grenzen bewaken.''

Comans en Van Doorn willen hun wijk snel leren kennen. Comans heeft het daarin makkelijker in het centrum dan Van Doorn in de wijk Corlaer. Comans: ,,Ik kom de mensen vanzelf wel tegen als ik het centrum inga.'' Van Doorn: ,,Corlaer is een mooie wijk, maar er zijn niet zo gek veel voorzieningen waar mensen elkaar treffen en waar ik makkelijk mensen kan ontmoeten. Gelukkig ben ik een fietsliefhebber en zal ik veel mijn gezicht in de wijk laten zien.''

Overigens zijn beide nieuwe wijkagenten op het politiebureau aan de Havenstraat bereikbaar. Dat is iedere werkdag geopend van 13 tot 17 uur.

advertentie
advertentie