Forse daling bouwleges

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De inkomsten voor de gemeente uit leges voor bouw- en omgevingsvergunning zijn drastisch gedaald. Vergeleken met de begrote inkomsten is er een nadeel van 300.000 euro. Dat blijkt uit een overzicht dat het college heeft gemaakt over de financiële stand van zaken in 2012.

door Henk Brinkman

Ondanks deze daling verwacht het college dat de jaarrekening over 2012 wel met een overschot wordt afgesloten. Tegenover de tegenvaller van de bouwleges staan meer inkomsten uit handhavingsbesluiten, waarbij dwangsommen zijn opgelegd. In totaal gaat het om 60.000 euro. Verder vallen de uitgaven voor het vervoer van leerlingen aanzienlijk lager uit. (110.000 euro). En de uitkering van het rijk valt 650.000 euro hoger uit.

De inkomsten uit de bouwleges zijn vooral na de zomervakantie gedaald, schrijft het college aan de raad. Tot 1 september kwam er maandelijks 70.000 euro binnen, daarna daalde dat tot 30.000 euro. ,,Er zijn geen grote bouwwerken meer. Nijkerkerveen gaat voorlopig niet door en het complex Colenbranderstraat vordert traag.''

Daarnaast zijn de mogelijkheden voor vergunningsvrij bouwen toegenomen. Dat is een landelijke trend. Maar kleine bouwaanvragen die onder het vergunningsvrije bouwen vallen, vergen wel veel werk. Er staan echter geen inkomsten tegenover. Het college hoopt dat nieuwe Omgevingsdienst De Vallei, waar de vergunningverlening is ondergebracht, hier flexibel op kan inspelen.

advertentie
advertentie