Nieuwjaarsduik bij 't Overbos

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

Liefst 200 duikhelden verwacht op 1 januari 2013!

HOEVELAKEN - In navolging van Scheveningen heeft ook Hoevelaken nu zijn jaarlijkse Nieuwjaarsduik. En wat voor een! Bij Recreatiepark 't Overbos aan de Scheidingsweg in Hoevelaken meldden zich vorig jaar maar liefst 155 deelnemers om het nieuwe jaar met frisse moed te beginnen, dit jaar worden er ruim 200 verwacht, waaronder bijvoorbeeld wethouder De Graaf.

Door Gerrit Steen

Het is al weer de derde keer dat dit enerverende evenement in Hoevelaken gehouden wordt. Inschrijven op de locatie aan de Scheidingsweg 9 kan op nieuwjaarsdag 1 januari 1013 vanaf 12.30 uur. De warming up van de deelnemers begint om 13.00 uur. Aansluitend wordt er massaal het water in gedoken om lekker fris het nieuwe jaar in te gaan. Voor alle enthousiaste duikhelden is er na afloop een overheerlijke kop erwtensoep beschikbaar.

Record deelname

Nico Schreuder: ,,Mede door de zachte weersomstandigheden deden er vorig jaar zoveel mensen mee. Dat neemt niet weg dat het evengoed wel koud was om aan de duik mee te doen, maar voor veel mensen is het een mooi fris begin van het nieuwe jaar''. Volgens de meteoroloog van MeteoVista/Weeronline.nl: ,,Op 4 december was het zeewater nog 9,8 graden, maar deze temperatuur is flink gedaald. We krijgen te maken met winterse temperaturen. Een exacte prognose kunnen wij nog niet afgeven maar het belooft weer een koude duik te worden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Enthousiastelingen kunnen zich alvast opwarmen om het nieuwe jaar fris te beginnen….''

Tips

Vijf onmisbare duiktips voor 1 januari 2013: 1. probeer alvast een beetje te wennen aan de kou door veel buiten te zijn. Ga hardlopen, maak een strandwandeling of ga fietsen in het bos. 2. Douche de komende dagen elke dag een paar graden kouder om alvast te wennen aan de enorme kou van de Hollandse wateren. Dit is tegelijkertijd ook nog goed voor je huid! 3. Pinguïns hebben geen last van het ijskoude water, door een vetlaagje dat over hun veren zit. Smeer je voor de duik dus goed in met vaseline, dan dringt de kou minder snel door in je lichaam. 4. Warming up: zorg dat je lichaam voor de duik goed warm is, blijf ook op de kant goed in beweging. 5. Eet je fit: oer Hollands eten is niet alleen lekker en voedzaam, je bouwt er ook de broodnodige reserves mee op. Maak bijvoorbeeld een goede stamppot!

Traditie

We schrijven Kerst 1959. Ok van Batenburg en vier vrienden maken als opening van het officiële open water zwemseizoen een proefduik vanaf het Zandvoortse strand. Dit bevalt zo goed, dat hij besluit een paar dagen later, op 1 januari 1960, samen met zijn zwemvereniging Njord'59 wederom de zee in te duiken. Hiermee is de eerste Nieuwjaarsduik langs de Nederlandse kust een feit. En zelfs de erwtensoep ontbrak niet. Na afloop van deze en de daaropvolgende duiken zorgde Ok's moeder voor zelfgemaakte erwtensoep. Velen hebben in de loop der jaren het voorbeeld van Ok gevolgd, want op steeds meer plaatsen in Nederland staat 1 januari in het teken van de traditionele Nieuwjaarsduik.

Unox

Dertien jaar geleden adopteerde Unox de Nieuwjaarsduik. De eerste Unox Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1998. Mede door de bijdrage van Unox is de Nieuwjaarsduik inmiddels uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie. Van een handvol duikers telde de Nieuwjaarsduik in 2012 inmiddels meer dan 36.000 deelnemers, met in Scheveningen 10.000 deelnemers en daarnaast meer dan 26.000 deelnemers verdeeld over het hele land. Unox stelt ieder jaar gratis talloze warme Unox mutsen en snert ter beschikking aan alle Nieuwjaarsduiken in Nederland. Gezien het grote succes van de Nieuwjaarsduik willen Nico en Anita Schreuder van Recreatiepark 't Overbos er een jaarlijks terugkerende happening van maken met dit jaar meer dan 200 deelnemers.

opmerking van Gerrit Steen: Hierbij de aankondiging van de Nieuwjaarsduik bij 't Overbos in Hoevelaken.

Het hoeft niet perse deze week mee, volgende week hebben jullie heel weinig

voorbereidingstijd voor de krant vanwege de Kerstdagen, derhalve stuur ik

jullie dit verhaal nu al vast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie