Dennis van den Brink wordt tweede in Grote Prijs Twente

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

ENSCHEDE (KNHS) - In Willem Greve (Markelo) met Sonate kreeg de eerste editie van Indoor Twente in de Go Planet hal van Enschede de gedroomde winnaar. Daarnaast hebben de relaties tussen de eerste drie in het klassement van deze Grote Prijs veel weg van een streekroman.

Willem Greve is in het Twentse Haaksbergen geboren en getogen en was duidelijk de streekfavoriet. Dennis van den Brink uit Nijkerkerveen die tweede werd, is de broer van Stephanie, waarmee Willem een innige relatie heeft. Daarnaast reed Dennis het paard Wennemars, die een zoon is van Karandasj uit een moeder van Voltaire en dat zijn twee hengsten die vele jaren hun verrichtingen als dekhengst pleegden op hengstenhouderij 'de Watermolen' die eigendom is van Jan Greve, de vader van Willem. Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) eindige met Eurocommerce Seoul als derde en laat nu Dennis daar deze maanden stage lopen.

Nadat Wout-Jan een zeer snelle tijd had neergezet, eiste Van der Schans van Van den Brink een alles of niets poging: "Dennis het is niet belangrijk of jij wint of ik, als één van ons tweeën maar wint". Van den Brink knoopt de woorden van Van der Schans in zijn oren, spoorde Wennemars tot uiterste snelheid aan en was fractioneel sneller dan Van der Schans. Greve, die de conversatie tussen beide ruiters had gehoord, raakte daardoor nog gemotiveerder. "Ik dacht ik zal ze laten zien wat echt hard rijden inhoudt". Hij voegde de daad bij het woord en knabbelde maar liefst driekwart seconde van de tijd van Van den Brink af en stelde daarmee deze zege veilig.

Parcoursbouwer Louis Konickx had een subliem Grote Prijs parcours neergezet, waarover elf van de 51 combinaties foutloos wisten te blijven. Op alle hindernissen werden fouten gemaakt, maar de zwaarste tol werd ge*ist op de driesprong, die helemaal aan het einde van het parcours stond. In de barrage moest na de dubbelsprong heel kort worden gedraaid wilde men winnen. De eerste die dat feilloos lukte was Wout-Jan van der Schans met Seoul. Zij lieten de tijd stilstaan na 31.77 sec. Rabo Talententeamlid Dennis van den Brink dook daar met Wennemars onder. "Eerlijk is als je zegt dat je niet kunt winnen van de ruiters die na je komen. Ik was na mijn rit de snelste en dan moet je hopen dat de ruiters die na je komen fouten maken of langzamer zijn. Greve was foutloos en sneller en zo is het gegeven. Ik ben wel blij met mijn tweede plek", aldus Van den Brink.

Greve: "Ik had een paar combinaties gezien en had direct door dat ik alleen maar kon winnen als ik na de dubbel direct de wending kon gaan rijden. Dat lukte en ik kwam daarna ook passend bij de volgende hindernis. In de laatste lijn had Dennis acht galopsprongen gereden en ik reed hetzelfde aantal. Er is **n voordeel, Sonate heeft een iets hoger galoppeertempo en dat bracht mij op die lijn het voordeel en de zege. Sonate is een hele delicate merrie en als ze in goede doen is - en dat was ze vandaag - dan wil ze ongelooflijk meewerken. Voor mij is Sonate een heel fijn paard en ik zou haar afgelopen zomer haar meenemen naar het CSIO in Falsterb*, maar brak pal daarvoor mijn been tijdens het CSI Geesteren. Daardoor heb ik het met haar even rustig aan gedaan en nu is ze er volgens mij klaar voor", aldus Greve, die hoopt na het CSI in Zuidbroek en Drachten een uitnodiging te krijgen voor Jumping Amsterdam.

Over Sonate was Greve zeer te spreken, maar ook over de eerste editie van het CSI Indoor Twente. "We hebben fantastische sport gehad, in een prima accommodatie. Misschien zijn de losrijpistes aan de kleine kant, maar daar wil men volgend jaar wat aan gaan doen. Wel moet het mij van het hart dat de losrijring pal voor de wedstrijdring rustiger was als op vele andere wedstrijden, omdat daarin slechts acht paarden werden toegelaten. Hengelo, waar dit concours eerder werd gehouden, heeft ook een paar jaar geoefend, dus ik geef dit evenement een goede kans", aldus Greve.

Op zondagochtend ging de zege in de finale voor de jonge paarden naar Albert Zoer (Echten) met zijn nieuwe trots Abra Kadabra (v. Vancouver).

advertentie
advertentie