Kerstactie 2012 Roemenië: Uw hulp is broodnodig

7 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/GRUISOR - Al twaalf jaar verzorgt de 'Stichting Nijkerk voor Gruisor' kerstpakketten voor het Roemeense dorp Gruisor. De laatste jaren worden de pakketten ter plekke samengesteld in overleg met de plaatselijke hulpverleners. ,,Zo komen we goed te weten aan welke producten het meest behoefte is, steunen we de lokale bevolking en zijn ook duurzaam bezig,'' vertelt voorzitter Tjeerd Bralts.

Door Theo Zuurman

Binnenkort vertrekt weer een team richting Roemenië. ,,Uiteraard op eigen kosten, laat daar geen misverstand over bestaan,'' benadrukt Bralts. Alle giften gaan rechtsreeks naar de bewoners van Gruisor en de zigeuners van het naastgelegen dorpje Csoka, vertelt de voorzitter. In de lokale winkels worden de goederen voor de kerstpakketten gekocht en die worden onder de bewoners verdeeld. Dat zijn met name ouderen, arme boeren en werkloze zigeuners. Er blijkt veel behoefte te zijn aan dagelijkse producten, zoals onder andere olie, meel, melk en eieren.

De meeste van deze zigeuners moesten afgelopen voorjaar hun zelf opgebouwde onderkomens verlaten omdat die grond gebruikt wordt voor vakantiewoningen. Enkele honderden meters verderop zijn ze opnieuw neergestreken. John van Kasteel, één van de stuurgroepleden die verleden jaar de Kerstreis meemaakte, kijkt terug: ,,En of het nodig is dat we hier naar toe gaan, dat is zeker. De kinderen hopen we een betere toekomst te kunnen geven door ze te helpen om een school te kunnen volgen.'' Ook vreest hij voor een strenge winter: ,,Veel inwoners hebben geen werk in de wintermaanden en hebben dan geen of weinig inkomen, maar de vaste lasten gaan wel gewoon door. Vaak worden gezinnen afgesloten van gas en elektra, ongeacht de temperatuur die er wel tot min 25 graden kan zijn,'' besluit Van Kasteel. ,,Hulp is broodnodig.''

Wilt u de Kerstactie 2012 Roemenië (weer) ondersteunen? Uw gift is meer dan welkom op rekeningnummer 3478.28.922 t.n.v. 'Stichting Nijkerk voor Gruisor' te Nijkerk, onder vermelding van Kerstactie 2012. De stichting is ANBI gecertificeerd. Zie ook www.nijkerkvoorgruisor.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie