Raad stelt huisvestingsplan scholen vast

4 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeenteraad heeft het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor de komende jaren vastgesteld. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Nadya Abooyakoub (PRO21) diende een amendement in waarin de scholen uit Nijkerkerveen een aparte positie zouden krijgen. De definitieve keuze voor nieuwbouw krijgt in het amendement samenhang met de plannen voor Nijkerkerveen.

Aart Klompenhouwer (Lokaal Belang) had een probleem met de financiering. ,,Er zijn nu afspraken met de scholen, als we dit plan accepteren. Maar er is geen dekking voor de kosten. Dat komt pas bij de begroting voor 2014. Voordat mijn fractie instemt, wil ik eerst weten hoe we dit gaan betalen?''

Cisca van Drie (CDA) wilde af van de indruk dat in het IHP al een keuze zit opgesloten voor de voorzieningen in Nijkerkerveen. Ook Patricia van der Hurk (PPP) benadrukte dat aspect.

Wethouder René Windhouwer stelde in antwoord dat in het IHP niet wordt voorgesorteerd op de plannen voor Nijkerkerveen. ,,De discussie daarover vindt eerst plaats met betrokkenen in Nijkerkerveen. In het plan staat dat er geen geld is voor vervangende huisvesting van de scholen. Maar daarover maken we nu geen keuzes Dat moet heel helder zijn.'' Hij achtte deze toezegging heel helder en vond het amendement van PRO212 overbodig.

Aart Klompenhouwer bleef met het probleem zitten dat er nu geen dekking wordt gegeven voor de financiering. ,,We leggen ons nu al vast, terwijl er nog geen geld voor is. Hoe verkoop je dat aan de schoolbesturen?''

Volgens Windhouwer weten de scholen dat de raad het budgetrecht heeft en dus ook het laatste woord als het gaat om de financiering. Volgens hem wordt nu het beleid vastgesteld en volgend jaar bij de Kadernota komt het college met voorstellen om de financiering in orde te maken.

Aart Klompenhouwer zei dat zijn fractie zou instemmen, maar wel met de aantekening dat er nog een pen discussie is over de financiële dekking.

Nadya Abooyakoub vond de toezegging van de wethouder dat er over Nijkerkerveen nog een aparte discussie volgt, voldoende en zij trok het amendement in.

De gemeenteraad stemde daarna in met het huisvestingsplan.

advertentie
advertentie