Lobby knooppunt opgevoerd

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

Raad schrijft naar provincie en Tweede Kamer

NIJKERK/HOEVELAKEN - De lobby om gunstige voorwaarden te krijgen voor Hoevelaken bij de reconstructie van knooppunt Hoevelaken, bereikt een hoogtepunt. De gemeenteraad wendt zich, nu unaniem, tot de Provinciale Staten en de Tweede Kamer.

door Henk Brinkman

De recente ontwikkelingen rond knooppunt Hoevelaken leidden tot verbijstering bij Nijkerkse politici en belangengroeperingen. Eerst kwam het bericht dat Rijkswaterstaat geen aanleiding ziet om geluidsschermen te plaatsen langs de A28 bij Hoevelaken en Holkerveen. De geluidsbelasting op die plekken bedraagt op sommige plekken 70 decibel, terwijl in de nieuwe wetgeving een voorkeurswaarde van 50 decibel is vastgelegd. Hoevelaken is het dorp in Gelderland met de hoogste geluidsbelasting. Maar in een notitie van het provinciebestuur aan de Provinciale Staten bleek dat er weinig animo bestaat om mee te betalen aan een geluidsscherm bij Hoevelaken. De Provincie verschuilt zich achter het standpunt van het Rijk dat de geluidsbelasting zou voldoen aan de wettelijke normen.

Vorige week kwam ook nog het bericht dat Rijkswaterstaat de afrit vanuit Amsterdam naar Hoevelaken wil sluiten. Mogelijk kan deze wel weer worden geopend als het knooppunt wordt verbouwd, maar Nijkerkse politici redeneren, dat als een afrit eenmaal is gesloten, het hondsmoeilijk is die weer geopend te krijgen.

De Nijkerkse gemeenteraad heeft eerder uitgesproken bereid te zijn 1 miljoen euro uit te trekken voor het openhouden van de afslag. Ook wil Nijkerk 1 miljoen uittrekken voor de leefbaarheid van Hoevelaken. Het CDA ging daar niet in mee, maar inmiddels zijn de rijen gesloten. Unaniem wenden de partijen in de gemeenteraad zich nu per brief tot de commissie Mobiliteit van de Provinciale Staten met een klemmend beroep om bij te dragen aan extra maatregelen om de leefbaarheid van Hoevelaken op zijn minst niet te laten verslechteren. Deze Gelderse commissie bespreekt de problemen op woensdag 28 november. Daar zal ook worden ingesproken door vertegenwoordigers van de Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar.

Daarnaast hebben de partijen unaniem een brief gestuurd naar de Vaste commissie van de Tweede Kamer over het afsluiten van de afritten naar Hoevelaken. Ook daar wordt een klemmend beroep gedaan om aan de minister met een motie duidelijk te maken dat openhouden van de afritten van levensbelang is voor het bedrijfsleven en de verkeersituatie in Hoevelaken.

Informatiebijeenkomst

Op maandag 3 december is er een bijeenkomst in het Hoevelakense hotel De Klepperman waar Rijkswaterstaat uitleg zal geven over het besluit de afritten vanuit westelijke richting af te sluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie