Psalmen Davids op de piano

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

Nijkerkerveense musicus Boudewijn Zwart geeft uniek concert

NIJKERK - Er zijn verschillende manieren om je vijftigste verjaardag te vieren, maar die zijn aan de Nijkerkerveense musicus Boudewijn Zwart niet besteed. Hij viert zijn verjaardag met een recital in de Kruiskerk aan de Venestraat. Hij speelt zijn eigen bewerkingen van de psalmen Davids op de piano.

door Henk Brinkman

Zwart is een veelzijdig musicus. Beiaardier, organist en pianist. Hij stamt uit een roemrijke muzikale familie. Zijn opa, Jan Zwart, was een zeer bekende organist in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, die veel heeft gedaan om kerkelijke orgelmuziek bij een groot publiek bekend te maken. Hij werd door theologen wel geroemd als ,,een profeet op de orgelbank.'' Vijf van zijn zonen, waaronder Boudewijns vader Jaap Zwart, traden in de voetsporen van hun vader.

Ook Boudewijn koos voor een muzikale carrière. Hij studeerde piano bij Willem Brons aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. Daarnaast studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

Maar Zwart wilde niet direct in de voetsporen van zijn vader, zijn ooms en zijn opa treden. ,,De navolgers van mijn opa zijn in hetzelfde stramien gebleven. Als ik dat ook zou hebben gedaan, zou het net een uitgeknepen theezakje zijn geworden.'' Dat hij beiaard en piano ging studeren, verbaasde zijn vader. ,,Maar uiteindelijk vond hij het toch wel leuk.''

Wel heeft Zwart een voorliefde voor de psalmen. Daarom vatte hij het idee op de psalmen te bewerken voor de piano en ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag daarvan een cd te maken. Deze cd bevat eigen composities die gebaseerd zijn op de eeuwenoude psalmmelodieën van het Geneefse Psalter (1539-1562). Zwart maakte een studie van verschillende muziekstijlen en liet zich inspireren door componisten uit de barokke en klassieke tot impressionistische en vroegmoderne perioden. Dat maakt deze cd zowel voor de geschoolde musicus als voor de klassieke muziekliefhebber tot een novum.

Als hij enkele stukken voorspeelt in zijn rijk gevulde muziekkamer - er staan twee vleugels, een orgel en een oefenklavier voor de beiaard - blijkt zijn veelzijdigheid. Sommige vertrouwde psalmmelodieën klinken haast jazzy, bij andere melodieën klinkt duidelijk de barokstijl.

De psalmbewerkingen zijn door Boudewijn Zwart zelf uitgevoerd. Op de cd klinken bewerkingen van de psalmen 4, 6, 16, 17, 21, 22, 23, 25, 26, 34, 37, 38, 39, 40, 42, 43, 44, 50 en 119. Van de meeste psalmen wordt ook het bijbehorende koraal gespeeld. Bovendien bevat de cd twee improvisaties. Het is uniek dat psalmen, die meestal op kerkorgel worden gespeeld, nu op piano klinken.

Boudewijn Zwart presenteert zaterdagmiddag 1 december zijn cd met een concert in de Kruiskerk om 16.00 uur. Burgemeester Gerard Renkema zal de presentatie voor zijn rekening nemen.

De toegangsprijs voor het concert is € 7,50 (CJP/65+ € 5,00). Kinderen gratis.

De cd kost € 17,95 en is tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar na afloop van het concert, bij de christelijke boekhandel of via www.bellmoods.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie