Nijkerkers tevreden over dienstverlening gemeente

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Nijkerkers blijken tevreden over de dienstverlening door de gemeentelijke ambtenaren.

Dit blijkt uit drie onderzoeken waaraan de gemeente dit jaar heeft deelgenomen. Nijkerk eindigde op de tweede plaats in het Mystery Guest onderzoek van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland naar de dienstverlening aan ondernemers. In de Benchmark Publiekszaken behaalde Nijkerk een zesde positie en in het onderzoek Waar staat je Gemeente een hoge score. Wethouder Bert de Graaf: ,,Ik ben trots op de stappen die we hebben gezet bij de verbetering van onze dienstverlening en blij met de onderzoeksuitslagen. Dit is een stimulans om de dienstverlening te blijven verbeteren en regelmatig te laten onderzoeken waar we staan.''

De gemeente vergelijkt haar dienstverlening jaarlijks met die van andere gemeenten, via zogenoemde 'Benchmarks'. In 2015 zijn de gemeenten hét loket voor bijna alle vragen aan de overheid. Nijkerk bereidt zich voor op deze taak. Sinds 1 maart 2010 is de gemeente Nijkerk bereikbaar via 14 033 en werkt vanaf dat moment ook volgens vastgestelde kwaliteitseisen. In 2012 is de rubriek veelgestelde vragen ontwikkeld, die nog dit jaar op www.nijkerk.eu komt. Inwoners kunnen in deze rubriek zelf het antwoord op veelgestelde vragen vinden.

Onderzoeksmethoden en resultaten

In de Benchmark Publiekszaken is onder andere gekeken naar bereikbaarheid, informatievoorziening en betrouwbaarheid. Van de 70 deelnemende gemeenten behaalde Nijkerk een zesde positie.

Aan het onderzoek Waar staat je Gemeente deden 22 gemeenten met een vergelijkbare omvang mee. Enquêteurs ondervroegen bezoekers naar de dienstverlening aan de balie, de telefoon en de website. Inwoners waardeerden in hun rol als klant vooral de korte wachttijd, de vriendelijkheid en duidelijkheid van de medewerkers aan het loket.

De Kamer van Koophandel Gooi- Eem- en Flevoland onderwierp in haar Mystery Guest onderzoek 23 gemeenten aan een nader onderzoek via telefoongesprekken en e-mails. Tijdens deze gesprekken onderzocht zij de vriendelijkheid, deskundigheid en de vraag of de ondernemer verder kan met het antwoord. Voor de telefonie kreeg Nijkerk een 7,8 en voor de e-mails een 6,6. Deze cijfers zijn goed voor een tweede plaats.

Uit deze onderzoeken komen ook verbeterpunten naar voren, waarmee de gemeente aan de slag gaat. Zo wil de gemeente steeds meer producten via de website www.nijkerk.eu gaan aanbieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie