Begroting 2013 vastgesteld

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

Dat er niet zoveel discussie over de begroting was, kwam deels omdat bij de bespreking van de kadernota voor de begroting, in juni va dit jaar al het nodige was voorbesproken en deels omdat nog weinig bekend was over het nieuwe regeerakkoord van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA. Juist maandag werd dat regeerakkoord bekend gemaakt, maar de impact daarvan voor de gemeentelijke financiën kon uiteraard nog niet in beeld worden gebracht.

NIJKERK - De gemeentelijke begroting voor 2013 is zonder al te veel moeite door de gemeenteraad vastgesteld. De discussies in de raadsvergaderingen van maandag en dinsdag gingen niet zozeer over de financiële stand van zaken en over bezuinigingen, maar over het knooppunt Hoevelaken en de voorgestelde verhoging van de bouwleges. door Henk Brinkman

Ook waren eerder voorgestelde bezuinigingen, zoals het sluiten van het zwembad De Slag en het gemeentelijk loket in Hoevelaken al uit de begroting gehaald. Daarover zal de komende jaren nog wel een stevige discussie worden gevoerd

Ambitiediscussie

Die omstandigheden brachten VVD-fractievoorzitter Boudewijn van der Woerd er wel toe een motie in te dienen, waarin het college wordt opgedragen een breed overzicht van alle ambities, die de gemeente heeft, en de financiële consequenties daarvan in beeld te brengen. Van der Woerd: ,,Deze begroting geeft een te rooskleurig beeld van de financiële positie van Nijkerk voor de komende periode. Nijkerk benoemt zichzelf als ontwikkelgemeente.'' Volgens Van der Woerd moeten alle ambities die Nijkerk heeft in beeld worden gebracht, zodat de gemeenteraad alle zaken tegen elkaar kan afwegen en besluiten wat er wel en wat er niet noodzakelijk voor de toekomstige ontwikkeling van Nijkerk. De motie haalde het niet.

In een tweede motie van de VVD werd om een plan gevraagd om het aantal werkplekken in het stadhuis te beperken, zodat de dependance van het stadhuis aan de andere zijde van de parkeerplaats naast het stadhuis op den duur overbodig wordt. Volgens Van der Woerd zijn al veel organisaties en bedrijven erin geslaagd door een andere manier van werken het aantal werkplekken met 30 tot 40 procent te verlagen. De motie kreeg steun van CDA, CU-SGP en Lokaal Belang.

Een bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk werd op voorstel van PRO21 geschrapt. Jan Duijnhouwer stelde dat er in 2013 een discussie zal worden gevoerd over de harmonisatie van het peuterspeelzaalwerk. ,,Als we die discussie voeren, kunnen we daarna veel beter afwegen wat er eventueel als bezuinigingsmaatregel kan worden genomen. Nu wordt daarop, net als bij de bibliotheek, een voorschot genomen zonder een goede afweging." Het amendement kreeg steun van LB, PPP en VVD.

advertentie
advertentie