Ries van Elteren neemt afscheid

29 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Ries van Elteren, docent Groenvoorziening en stagebegeleider VMBO aan het Groenhorst College, neemt na 42 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben op vrijdag 2 november afscheid om gebruik te maken van de FPU-regeling (Flexibel Pensioen en Uittreding). Bijzonder is dat hij op zijn school, wat vroeger een landbouwschool was, het vak van docent heeft geleerd. Van Elteren had naast zijn baan als docent een hoveniersbedrijf wat hij 28 jaar heeft gerund. Daarnaast is hij gemeenteraadslid van Lokaal Belang.

door Belinda van der Horst

De liefhebberij voor alles wat groeit en bloeit zat er bij Van Elteren van jongsaf aan al in. ,,Als kind onderhield ik de groentetuin van mijn ouders'', zegt hij. Het stond voor hem dan ook vast dat hij zich in de groenvoorziening wilde bekwamen. ,,Ik kwam hier op school als praktijkdocent bloementeelt. Eerder kreeg ik de toezegging dat ik een baan op deze school kreeg als er een vacature was'', vertelt hij. Dat duurde nog 2 jaar en in die tijd heeft hij in Alkmaar in het onderwijs gewerkt.

Landbouwschool

In 1973 werd hij aangesteld op het Groenhorst College, wat vroeger een landbouwschool was. ,,Er zaten voornamelijk leerlingen op die op boerderijen woonden. Die leerden nog koeien melken op school. Later startte de school met een tuinbouwafdeling. Die afdeling is enorm gegroeid in tegenstelling tot de landbouwafdeling. Met de tuinbouwafdeling kwamen er ook meisjes op school en dat was toen heel bijzonder'', aldus Van Elteren. De school bood hem mogelijkheden om zich verder te bekwamen en daar heeft hij gebruik van gemaakt. Hij volgde ondermeer een opleiding kassenbouw, watervoorziening en techniek en een opleiding groenvoorziening .

Hoveniersbedrijf

Tuinen is zijn liefhebberij en Van Elteren ging deze aanleggen in zijn vrije tijd. Dat resulteerde in een eigen hoveniersbedrijf. ,,Van mijn hobby heb ik mijn vak gemaakt. Ik begon met 1 medewerker wat doorgroeide tot 25 medewerkers. Hard werken vind ik leuk. Ik werkte toen 80 uur in de week'', zegt hij. Zijn baan als docent en zijn hoveniersbedrijf kon hij goed combineren. ,,De school staat bij mij op de eerste plaats. Dat ben ik verplicht, want dat is mijn werk. Ik gaf les vanuit de praktijk van mijn bedrijf en dat vonden de leerlingen interessant. Het sprak erg aan en daar had de school ook voordeel van. Grondverzet leren de leerlingen op mijn bedrijf. Het is een cursus dichtbij huis en een win-win situatie.'' Leerlingen worden ook nauw betrokken bij bedrijven die groenvoorzieningen aanleggen, zoals in De Bogen. Hiermee heeft het Groenhorst College zelfs een onderwijsprijs gewonnen.

Nieuwe opleiding

Van Elteren heeft ook lesmethodes voor plantenteelt ontwikkeld die zijn uitgebracht in boeken en videofilms welke gebruikt werden bij agrarische opleidingen in Nederland. Eén van zijn laatste werkzaamheden op school was het inventariseren van mogelijkheden om een nieuwe opleiding (medewerker recreatiebedrijf) te starten. Bij voldoende belangstelling gaat de opleiding volgend jaar van start. Zes jaar geleden kreeg hij gezondheidsproblemen en heeft zijn zoon het hoveniersbedrijf overgenomen. Van Elteren hoopt zijn komende vrije tijd ondermeer te besteden aan zijn omvangrijke tuin en de politiek.

* Op zijn verzoek neemt Van Elteren afscheid tijdens een bijeenkomst op het Groenhorst College, Luxoolseweg 1, op 2 november van 15.00 - 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie