Column Cactus: Moeders is de 'schuldige'

16 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

De ultieme bekroning van een paar weken hard campagne voeren voor de Niekarkse Toren werd zondagochtend door Hans van Willigenburg op de omloop van diezelfde Toren wereldkundig gemaakt: Onze Toren op 1! De Mooiste van Nederland! Een bevestiging van een wetenschap waar Niekarkers erfelijk mee zijn belast en een gevoel dat 'import' Niekarkers binnen een paar dagen kennen en vervolgens vol overgave uitdragen.

De burgemeester, met zijn hele gezin op de Toren aanwezig, straalde toen de uitslag bekend werd gemaakt en noemde de winst voor Niekark extra mooi met het oog op het jubileumjaar 2013. Freek Bakker speelde op het mooiste carillon van Nederland het 'Lang zal ze leven' en een enkel ballonnetje van RKK dat als versiering door de programmamakers was opgehangen was een stille en minuscule verwijzing naar de van oorsprong Rooms-Katholieke Catharina Kerk. Eenmaal op de omloop van de Toren was ik wederom verbaasd over het fantastische uitzicht. Hoe je neerkijkt op al die andere torens in de wijde omtrek en hoe divers het beeld is dat zich aan je ogen voltrekt. Even, heel even, dacht ik er aan dat dit het moment was om te springen. Letterlijk en figuurlijk op het hoogtepunt je onsterfelijk maken door te springen en daarmee een tweede slag te slaan door Jan van Schaffelaar even een paar eeuwen naar het tweede plan te verwijzen. Maar gelukkig zegevierde het gezond verstand en duurde deze vlaag van kennelijke verstandsverbijstering nog geen twee seconden. Laat die Van Schaffelaar maar, van zo'n toren als die in Barneveld zou ik ook gesprongen zijn, maar zoiets doe je natuurlijk niet van de Mooiste van Nederland.

In het museum van de Stichting Oud Nijkerk voltrok zich daarna het zondagochtend radioprogramma van de ervaren radiorot Van Willigenburg. Hij liet mij vertellen dat ik op het idee van een column was gekomen doordat mijn moeder ergens deze zomer eens een keer zei dat deze verkiezing gaande was. Niet ik of mijn broer Henry maar moeders is dus de 'schuldige', ere wie ere toekomt. Wat verder opvalt in het gebouw van Oud Nijkerk is de prachtige replica van de Mooiste Toren van Nederland. Die zou ik wel in huis willen hebben! Helemaal handmatig en zonder technische hulpmiddelen vervaardigd door Niekarker Frank van den Berg, zoon van de kapper die vroeger in de Gasthuisstraat zijn 'knippraktijk' had en die altijd vroeg als hij je weer een ultramodern kapsel had aangemeten: 'Snoepje op de reis, Cactus?'. Je kreeg dan zo'n zuurtje met een papiertje er omheen waar een tekst op stond. Ik woonde drie huizen verderop dus waarom deze alleraardigste haarstylist anno jaren '60 het altijd over 'reis' had is mij altijd een raadsel gebleven. Het gaf wel een andere dimensie aan het begrip 'reis', wellicht dat ik daardoor al dacht dat ik heel ver van huis was als ik in Garderen vertoefde. Maar die replica van de Toren, die moet u echt eens gaan bekijken. Bewonderenswaardig hoe fraai deze is vormgegeven en hoe die Toren als twee druppels water lijkt op het exemplaar een paar meter verderop. Om te voorkomen dat het Torengedruis helemaal stilvalt moeten we wel wat Niekarkse beroeringen houden rond de Mooiste. Er zijn al wat plannen. Een statieportret met de Niekarkse bevolking lijkt me iets dat gerealiseerd moet kunnen worden. Ik ga voor minimaal 11.000 Niekarkers rond de Toren. Fotografen, hou de komende tijd camera's in de aanslag.....

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie