Cameratoezicht vanaf december

8 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Al heel lang wordt er gesproken over een vorm van cameratoezicht in de binnenstad. Het is ook een wens van de huidige coalitiepartijen CDA, VVD en CU-SGP. Eind dit jaar moeten de camera's hangen.

door Henk Brinkman

Het centrum van Nijkerk is ook een uitgaanscentrum. Vooral bij de horecagelegenheden op het plein. Maar uitgaan gaat vaak gepaard met allerlei vormen van overlast, zoals zakkenrollerij, mishandelingen en vechtpartijtjes, straatroof, vernielingen, alcoholmisbruik en (winkel)diefstal. Bewoners en ondernemers in de Nijkerkse binnenstad klagen daar al jaren over.

Het gemeentebestuur heeft de plannen voor cameratoezicht in het centrum nu uitgewerkt en wil eind dit jaar overgaan tot het ophangen van camera's. Het belangrijkste doel van het gebruik van camera's is het handhaven van de openbare orde, opsporing en vervolging van strafbare feiten en vermindering van de criminaliteit in het centrum.

Aan cameratoezicht zijn wel allerlei voorwaarden verbonden. Er is wetgeving voor en de privacy van inwoners moet worden gewaarborgd. Ook moeten de beelden van zodanige kwaliteit zijn dat politie en justitie er iets mee kunnen in eventuele strafvervolging. Daar is ook geld mee gemoeid. Op het aanvankelijke budget is bezuinigd.

Kleinere variant

Burgemeester Gerard Renkema liet weten dat nu een variant is uitgewerkt met drie vaste bolvormige camera's, een kentekencamera en twee mobiele camera's.

De vaste bolvormige camera's worden geplaatst op de hoek van de Nieuwstraat en het Verlaat, de hoek van de Kloosterstraat en het Plein en op de hoek van het Plein en de Kolkstraat. Daarmee wordt een groot deel van het Plein en de straten naar het Plein zichtbaar op de camera's. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de camera's geen zicht bieden in aanliggende woningen.

Bovendien komt er een zogenoemde kentekencamera op de hoek van het Plein en de Kloosterstraat die vooral in de richting van het Singel is gericht. Renkema: ,,Er komen regelmatig klachten over auto's die op de verkeerde tijdstippen over het Singel rijden.''

De mobiele camera's zullen wisselend worden ingezet, waarbij speciale aandacht is voor het parkeerdek De Bonte Koe.

December is een proefperiode, waarna wordt geëvalueerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie