Feitenvrij politiek bedrijven

8 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

Commentaar

'Nu doet hij het weer'. Deze uitspraak van PvdA-leider Diederik Samsom tegen VVD-premier Mark Rutte was een kantelpunt in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het wordt tijd om deze uitspraak ook eens te doen in de richting van CDA-raadslid Henk van den Boom. ,,Nu doet Van den Boom het weer! De ambtenaren hekelen."

Van den Boom is een aardige kerel met wie je goed een borrel kunt drinken en ondertussen kunt 'bomen' over de Nijkerkse politiek. Maar Henk is ook eigenwijs en laat zich niet gauw van een standpunt afbrengen. Op zich is dat te prijzen. Je kunt hem niet verwijten met alle winden mee te waaien. Maar als je standpunten ondergraven worden door de feiten, komt dat toch in een ander licht te staan.

In het voorjaar maakte Henk van den Boom zich druk over ambtenaren en hun aanwezigheid op feestjes. ,,Loopt dat niet de spuigaten uit'', vroeg Henk zich af en liet het daar niet bij. Hij stelde vragen in de gemeenteraad aan het college. Hij verwees daarbij met name naar de openingsceremonie bij de nieuwe gemeentewerf en de daaraan gekoppelde milieustraat. Het college beantwoordde de vragen en stelde dat het wel meeviel met feestende ambtenaren. Dat was Henk te kort door de bocht en stelde het aan de orde in de commissie. Het college gaf een overzicht van de feestelijkheden waaraan ambtenaren zich te buiten zouden gaan. Wat bleek? Het viel inderdaad mee. Er worden recepties gehouden als collega-ambtenaren na heel veel dienstjaren met pensioen gaan, maar die recepties worden aan het eind van de werkdag gepland en dan wordt er dus deels in eigen tijd een feestje gevierd. Activiteiten van de stadhuiselijke personeelsvereniging worden geheel buiten werktijd georganiseerd. Aan het begin van het jaar wordt een nieuwjaarsontbijt gehouden. Daar kunnen medewerkers elkaar nieuwjaarswensen geven. Dat scheelt een hoop tijd. En de aanwezigheid bij openingen zoals de Milieustraat heeft een functioneel karakter.

De rest van de gemeenteraad wilde er nauwelijks woorden aan vuil maken en legde de kwestie naast zich neer. Maar Van den Boom liet het er niet bij zitten en besteedde vorige week op de door de gemeente betaalde pagina's van deze krant een hele column, waarin hij zijn standpunt nog maar eens herhaalde zonder er blijk van te hebben gegeven naar de feiten te hebben gekeken en de tegenargumenten te hebben gehoord.

Van den Boom speelt hiermee in op de vooroordelen over ambtenaren. Een populair onderwerp op verjaardagsfeestjes. (Ambtenaren zijn lui, improductief, lopen ondernemende inwoners voor de voeten, knipogen slechts door één ooglid langzaam op te tillen) Maar dankzij de partij van Van den Boom is er al veel op de ambtelijke organisatie bezuinigd. Veel tijd voor een feestje hebben ze niet meer. En het op deze manier wegzetten van ambtenaren als 'uitvreters' (mijn bewoordingen) zal de loyaliteit onder de ambtelijke medewerkers niet vergroten.

Henk, deze week zijn er weer commissievergaderingen met aansluitend een borrel tot diep in de nacht. Mede mogelijk gemaakt door de bodes van het stadhuis. Als ik jou was, Henk, zou ik hen maar eens een borrel aanbieden. O, wacht, dat kan niet, want dan zijn ze aan het werk. Ook voor jou.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie