Willem van de Biezenbos wint trofee

30 september 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bekende Nijkerkse fuchsialiefhebber Willem van de Biezenbos, die ieder jaar zijn tuin tijdens de fuchsiadagen aan de Reigerlaan 18 openstelt voor het publiek, heeft vorige week de prestigieuze Hans van de Beektrofee ontvangen van de Fuchsiavereniging 'De Veluwe'.

Door Gerrit Steen

Maar dat is nog niet alles, aangezien hij deze keer al voor de derde maal deze jaarlijkse trofee heeft gewonnen, mag hij de grote wisselbeker nu voor goed in zijn prijzenkast zetten. De Hans van de Beektrofee is een eerbetoon aan de heer Hans van de Beek, die aan de wieg heeft gestaan van de oprichting van de vereniging. Na zijn overlijden in 1992 besloot het toenmalige bestuur van regio 7 Veluwe een trofee met zijn naam eraan verbonden beschikbaar te stellen. Dit als eerbetoon aan Hans van de Beek voor het vele werk dat hij voor de fuchsia heeft gedaan.

Wisselbeker

Er werd een beker ter beschikking gesteld, met een wisselbeker. Doel van de trofee was in eerste instantie de mensen te stimuleren bij de verzorging van hun fuchsia's en kennis verdiepen bij de leden, zodat de vele kennis niet verloren zal gaan. In de beginperiode kon ieder lid een plant naar eigen keuze inbrengen. Deze keuring vond in die tijd plaats in de kassen bij de firma Spek. De keuring werd toen door een externe jury gedaan. Maar toen na enkele jaren de animo voor inzenden en bezoekers steeds verder terugliep, om welke reden was niet bekend, besloot het toenmalig bestuur om jaarlijks op de voorjaarsvergadering aan alle aanwezigen een stek van de zelfde soort uit te delen onder het motto: ieder gelijke kansen. En om de animo te vergroten werd de keuring verbonden met de najaarsbijeenkomst.

Kroon op werk

Ook om de leden nog meer bij het gebeuren te betrekken werd de leden gevraagd om als keurmeester op te treden. De eigenaar van de mooist opgekweekte plant verdiende daar een beker om te houden en de wisselbeker mee. De wisselbeker mag men houden als men driemaal de 1e prijs heeft gekregen. Er is ook een fuchsia naar Hans van de Beek genoemd, in 1991 gekweekt door Martin Beije uit Nunspeet. De bloem is enkel, lichtroze en de plant is een halfhanger. Willem van de Biezenbos is maar wat blij met de prijs die hij in ontvangst mocht nemen: ,,Het is toch een soort kroon op je werk, een ongelooflijk mooie vorm van waardering!''

advertentie
advertentie