Bijzondere oorlogsmedaille van verzetsman Pellicaan nu bij Stichting Oud Nijkerk

27 september 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In mei jongstleden gaf de schrijfster Willy Klok - van Dasselaar haar boek 'Van bezet tot verzet' uit over de verzetsactiviteiten van ds. P.H. Pellicaan. Inmiddels is het boek in het Engels vertaald. De kinderen van ds. Pellicaan, die in 1951 met zijn gezin naar Australië emigreerde, kwamen over om de boekpresentatie bij te wonen. Zij schonken een oorlogsmedaille van hun inmiddels overleden vader, die hij kreeg van De Algemene Vrije Illegale Drukkerij (DAVID), aan de Stichting Oud Nijkerk.

Door Belinda van der Horst

Verzet

Ds. Pieter Huibert Pellicaan was van 1943 - 1946 gereformeerd predikant in de Kruiskerk aan de Venestraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij actief deel aan het verzet in Nijkerk maar ook in andere plaatsen. In Den Haag verrichtte hij werkzaamheden voor Vrij Nederland, waaronder het vervalsen van honderden persoonsbewijzen. In Amsterdam zette hij zijn verzetswerk voort waar hij het vervalsen van persoonsbewijzen kon perfectioneren en sterk uitbreiden. In het boek van Willy Klok staat een door ds. Pellicaan zelf geschreven verslag van zijn verzetsactiviteiten.

Vertaling

Peter van Wageningen, een neef van ds. Pellicaan, heeft op verzoek van zijn Australische familie een Engelse vertaling van het boek gemaakt, getiteld 'Occupation: Minister in resistance. Rev. P.H. Pellicaan in occupied Nijkerk. The common life and the consequences'. De vertaling was een hele klus want er staan ook preken in het 160 pagina tellende boek. Van Wageningen heeft circa 120 uur aan de vertaling gewerkt. Belangstellenden die geïnteresseerd zijn in deze vertaling, bijvoorbeeld voor Engelstalige familie of vrienden, kunnen contact opnemen met Willy Klok. Het oorspronkelijke boek is eveneens ook nog voorradig.

Kruidenierswinkeltjes

Inmiddels is Willy, die 7 boeken op haar naam heeft staan, weer bezig met een nieuw boek over verdwenen kruidenierswinkeltjes in Nijkerk. Ze heeft al 14 winkeltjes in kaart gebracht en beschikt over uniek bijhorend fotomateriaal. Ze put ook uit eigen ervaring voor haar boek. Als jong meisje bracht ze voor de kruidenierswinkel van Van Manen aan het Singel met de auto boodschappen naar de buitenwijken. Daarnaast is ze, in opdracht, bezig met een boekje over fietsroutes in Nijkerk en Putten. Hiervoor stapt ze zelf op de fiets om de routes uit te stippelen en neemt ze haar fotocamera mee om de routes te illustreren.

Informatie Willy Klok, e-mail:wjklok@hetnet.nl of tel.: 033 - 2451657.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie