Sparta Nijkerk: Net niet

26 september 2012 om 00:00 Nieuws

Sfeervolle ambiance op Ebbenhorst

NIJKERK - ,,Dat was een geheide penalty. Hij nam de bal gewoon met de hand mee.'' Hoewel de meeste supporters zo reëel waren dat eerste divisieclub De Graafschap eigenlijk wel terecht had gewonnen, toch konden ze het niet laten scheidsrechter Wegereef te wijzen op zijn fout in de laatste minuut van de wedstrijd. ,,Je weet nooit wat er in zo'n verlenging kan gebeuren.''

door Henk Brinkman

Bekervoetbal heeft zijn eigen charme. Zeker als een veel hoger spelende club op bezoek komt bij een lager geplaatste club. De Graafschap uit Doetinchem, vorig jaar nog spelende in de eredivisie, kwam dinsdagavond op bezoek bij de twee divisies lager spelende amateurs van Sparta Nijkerk. De verwachtingen bij de Spartanen waren hooggespannen. Voorafgaand aan het duel had de Businessclub van de Nijkerkers een buffet georganiseerd voor de vele sponsors. Daar kon je het al horen. ,,Dit kon wel eens mooi worden. De Graafschap presteert dit seizoen slecht. Wie weet valt er vanavond een verrassende uitslag te noteren,'' zei één van hen.

Ook de uit Doetinchem meegereisde 'superboeren' (de bijnaam van de club uit de Achterhoek) hadden er weinig vertrouwen in. Het was ook maar een klein clubje getrouwen, hooguit vijftig in getal, maar wel met een enorme trommel, dat de tocht naar Nijkerk had ondernomen. En de meest trouwe supporter van de 'superboeren', Normaal-zanger Bennie Jolink was thuisgebleven.

Het sportpark aan de Nachtegaalsteeg gonsde vooraf van blijde verwachting. Zo'n 2000 Nijkerkers gaven acte de présence. Het dakterras voor de kantine was vol. Ook het sfeervak, bevolkt door jeugdleden, liet van zich horen. Ze waren ook zichtbaar met kleine staafjes gevuld met fluorescerende vloeistof. Weliswaar meer roze dan oranje, maar dat mocht de pret niet drukken.

De politie zag ook geen heil in massale aanwezigheid. Slechts twee agenten hielden de boel in de gaten. Met een mountainbike, dat dan weer wel.

Gedurende de eerste helft bleef het erg rustig. Zowel op et veld als langs de lijn. Het is dat de supportersgroepen niet tegenover elkaar stonden, anders hadden zij elkaar kunnen toezingen dat het stil was aan de overkant. Op het veld konden de Spartanen aardig meekomen, ook al was de vaardigheid van de Doetinchemmers iets hoger. Maar ondanks de aanwezigheid van voormalig toptalent Tim Vincken en voormalig topscorer Harrie Gommans, creëerde De Graafschap slechts één echte kans. De bal belandde op de paal. De meeste opwinding werd merkbaar toen een Spartaan een door de keeper van de Graafschap weggetrapte bal blokkeerde, waarna de bal bijna in het doel belandde. Vrijwel alle Sparta-supporters telden de goal al.

Tijdens de rust werden prijzen uitgereikt voor de mooiste spandoeken. De hoofdprijs was voor de meiden van C2 met hun kreet: 'Superboer, vrouw, heer, aas, Sparta Nijkerk is hier de baas'.

De tweede helft bracht meer opwinding te weeg op de tribunes. Een diepe zucht toen De Graafschap op 0-1 kwam. Hoop toen Sparta uit een penalty weer gelijkmaakte. Berusting toen De Graafschap daarna snel uitliep naar 1-3. Volgens de trouwe Spartafans waren die ,,natuurlijk het gevolg van arbitrale dwalingen.'' Het werd pas echt hectisch toen Sparta vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer scoorde en daarna alles in de strijd gooide om nog gelijk te maken. En toen de 'scheids' in de allerlaatste seconden een handsbal over het hoofd zag en daarna affloot. Waarna nog uren werd nagepraat over de mogelijkheden, kansen, fouten en alles wat nog meer bij voetbal hoort.

Dat is wat voetbal zo mooi maakt. Uren ouwehoeren over wat er had kunnen gebeuren. De belangrijkste bijzaak als metafoor voor het echte leven. Dat is ook mooi in Nijkerk op een herfstachtige avond in september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie