Van den Tweel koopt supermarkt Aruba

25 september 2012 om 00:00 Nieuws

Uitbreiding belangen in de Cariben

NIJKERK - De Nijkerkse zakenman Gerard van den Tweel heeft zijn zakenimperium verder uitgebreid. Zijn bedrijvengroep heeft op Aruba het supermarktbedrijf van Ling & Sons overgenomen. Daarmee wordt de positie van de Van den Tweel Groep op de Antillen verder versterkt. door Henk Brinkman

De laatste jaren heeft de Van den Tweel Groep haar uitbreidingsplannen in het Caribisch gebied ingezet op Curaçao en Bonaire. Op Curaçao heeft Van den Tweel sinds 2007 een Albert Heijn-supermarkt. Het was de eerste in het Caribisch gebied en voor hem als franchise-ondernemer een heel avontuur. In 2011 zou hij een tweede Albert Heijn op Bonaire openen, maar door een conflict met het moederbedrijf van Albert Heijn heeft hij deze onder eigen naam geopend, de Van den Tweel Supermarket. Albert Heijn verbood drie maanden voor de opening het gebruik van het Albert Heijn-beeldmerk. Van den tweel legde zich daar niet bij neer en stampte in drie maanden zijn eigen beeldmerk uit de grond. Inmiddels werkt hij hard aan de bouw van een tweede supermarkt op Curaçao, ook onder eigen vlag. Nu heeft hij dus een supermarkt overgenomen op Aruba, het volgende Caribische eiland waarop Van den Tweel actief wordt. Ook deze supermarkt wordt een Van den Tweel Supermarket.

Ling & Sons IGA Supercenter, dat nu wordt overgenomen is verreweg de grootste en, volgens Van den Tweel, meest prestigieuze supermarkt op Aruba. 'Met een geweldige organisatie van personeel, gebouwen, bedrijfsstructuur en bedrijfsethiek willen we de leiderspositie op Aruba gaan behouden en uitbouwen', aldus Gerard van den Tweel. De familie Ling is een Chinese familie die al 40 jaar een supermarkt heeft op Aruba.

Van den Tweel ziet grote kansen op Aruba, een eiland met rond de 100.000 inwoners, waarvan 30 procent Amerikaans is. Het is de bedoeling om met het huidige medewerkersteam (120 medewerkers) van Ling & Sons door te gaan. Het personeel is goed gekwalificeerd en gemotiveerd. ,,Er zullen geen ontslagen vallen."

Van den Tweel garandeert dat de supermarkt al haar klanten en de Arubaanse gemeenschap dezelfde service, kwaliteit en prijzen zal blijven bieden. Ook het assortiment blijft het zelfde, zij het dat er Nederlandse producten bij komen. De supermarkt heeft een verkoopoppervlakte van 4000 m2, een eigen productielijn voor vlees- en visverwerking en een eigen bakkerij voor brood en banket

Conflict met Albert Heijn

Van den Tweel hoopt dat het conflict met Albert Heijn spoedig tot het verleden behoort. ,,Ik was de eerste franchiser onder de vlag van Albert Heijn en dat ben ik al meer dan dertig jaar. Je zou kunnen zeggen dat we al dertig jaar zijn getrouwd.'' Het Zaanse concern vond dat de franchise-ondernemers zoals Van den Tweel, maar ook anderen te groot werden en te veel macht kregen en wilde daar paal en perk aan stellen. Enkele maanden geleden liet Dick Boer van het concern al weten dat de strijdbijl spoedig zou worden begraven. Van den Tweel laat weten in de supermarkten onder zijn eigen naam ook AH-producten te gaan verkopen.

Dick Boer zei vorige week in een interview met BNR dat Van den Tweel ,,een zeer gewaardeerde collega is, die leidend is in de supermarktwereld in de Cariben.'' Volgens Van den Tweel duidt deze uitspraak erop dat het conflict tussen Albert Heijn en de franchisers spoedig zal worden opgelost. ,,Ik weet dat de andere franchise-ondernemers heel blij zijn dat de ruzie wordt opgelost. We hebben niet met ons laten spelen."

Wilfried Kobussen directeur

De bedrijfsleider van de Nijkerkse vestiging van Albert Heijn wordt de nieuwe algemeen directeur van de supermarkt op Aruba. Kobussen werkte zeven jaar in Nijkerk. De overname van de supermarkt op Aruba kwam in een stroomversnelling, waardoor Kobussen hals over kop zijn vertrek moest regelen. Hij liet per telefoon, terwijl hij druk bezig was met het verhuizen van meubelen, weten het jammer te vinden geen afscheid van zijn Nijkerkse klanten te hebben kunnen nemen. ,,Deze week zit ik al op het warme Aruba."

Naast de supermarkten in het Caribisch gebied heeft Van den Tweel ook nog een groothandel op de Antillen gebouwd, vergelijkbaar met de Sligro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie