KNVB-bekeravontuur voorbij

26 september 2012 om 00:00 Sport

Harrie Gommans 0-1; Niels Buijtenhuis 1-1; Harrie Gommans 1-2; Anco Jansen 1-3; Sefanja Davids 2-3

NIJKERK - De hoop was groot dat Sparta Nijkerk dinsdagavond weer zou kunnen stunten tegen een betaald voetbal club in de KNVB-beker. Het werd spannend, maar aan het eind bleek De Graafschap toch net een maatje te groot en daarmee is het bekertoernooi voor Sparta Nijkerk voorbij: 2-3.

Een avondwedstrijd geeft toch altijd een meer sfeervolle ambiance, zo ook gisteren op De Ebbenhorst. De beide supportersgroepen zorgden voor wat extra sfeer met fakkels en gloeistaven. Een kleurig geheel, wat helaas tijdens het duel snel verbleekte.

De spelers van beide teams wilden er graag een mooi duel van maken, maar spetterend was het zeker niet voor rust. Sparta Nijkerk liet zich ver terug zakken, waar De Graafschap moeite mee had. De gasten kwamen, met name via Tim Vinken, enkele keren goed door, maar de eindpass bereikte vrijwel nooit een medespeler. Sparta Nijkerk bracht aanvallend niet veel en zocht het vooral in lange ballen op de eenzame spits Tim Muller.

Eenmaal was Kevin Rijnvis kansloos, maar schoot Santy Hulst geheel vrijstaand via de paal naast. Een tweede keer greep de Nijkerkse doelman uitstekend in bij een inzet van Milan Massop. De beste kans voor Sparta Nijkerk kwam op naam van Muller, die doelman Terol liet schrikken door een uittrap te blokken. De bal verdween snoeihard naast het doel.

Na rust werd het duel een stuk levendiger, mede doordat De Graafschap al snel de leiding nam na een goed actie van Anco Jansen, waar Gommans alleen zijn voet tegen hoefde te zetten: 0-1. Even leken de profs door te drukken, maar binnen tien minuten was de stand gelijk. Davids werd tegen de grond gelopen binnen de beruchte lijnen en Buijtenhuis verzilverde de strafschop feilloos: 1-1.

De Spartanen speelden iets verder vooruit en kwamen via Cornelisz bijna op voorsprong, maar Terol redde. Vervolgens kwamen de gasten binnen vijf minuten op 1-3. De eerste na een mooie voorzet van Vinken met een dito kopbal van Gommans. De tweede door een heel erg makkelijk gegeven strafschop, nadat scheidsrechter Wegereef blijkbaar hands van Muller constateerde.

Simon Ouaali bracht vervolgens al zijn aanvallers binnen de lijnen, te weten Tervoert, Fredriksen en Hamstra in plaats van Vossebelt, Tissoudali en Cornelis. Het was een risico, maar bracht wel spanning omdat De Graafschap niet wist te profiteren van de extra ruimte op het middenveld en in de aanval. En achterin werden ze onrustig.

Na goed doorgaan van Tervoert (met overtreding?) kon Davids de 2-3 inschieten en maakte Nijkerk zich op voor vijf laatste minuten.

Met de moed der wanhoop ging Sparta Nijkerk op zoek naar de gelijkmaker en de profs hadden het hier heel moeilijk mee. In de allerlaatste minuut veerde het Nijkerkse publiek op, maar Harry Hamstra kon zijn kopbal, die overigens niet eenvoudig was, niet genoeg vaart meegeven voor de gelijkmaker, zodat het 2-3 bleef.

Na het eindsignaal waren de Spartanen teleurgesteld, maar kregen ze waardering van het publiek voor de geleverde strijd en spanning. Het was een heus bekerduel, maar helaas voor Sparta Nijkerk met de verkeerde winnaar. De Graafschap gaat de kom in voor de derde bekerronde.