BDU wint SNPI award voor duurzaam aandeelhouderschap

31 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - Koninklijke BDU, uitgever van deze titel, heeft woensdag 29 augustus, uit handen van Jaap Jongejan, voormalig voorzitter CNV Vakmensen, de jaarlijkse SNPI award voor duurzaam aandeelhouderschap ontvangen. Hiermee krijgt BDU de erkenning voor een jarenlang consistent beleid op het gebied van financiële medewerker participatie.

De jury over het BDU medewerker aandelenplan

De volgende elementen maken het BDU plan zo bijzonder in Nederland:

Het plan is bedrijfsbreed. Ongeveer 25% van de aandelen is in handen van het personeel. Alle medewerkers krijgen bij indiensttreding certificaten waardoor er een 100% participatiegraad is en dus alle medewerkers ook aandeelhouder zijn. Van alle personeelsleden belegt ongeveer 75% zelf actief in aandelen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zelfs medewerkers met een tijdelijke aanstelling een certificaat krijgen.

Er is geen enkele aandeelhouder met een meerderheidsbelang. Beslissingen worden samen genomen.

Rendement is als voorwaarde gesteld. Daarnaast spelen argumenten als continuïteit en zelfstandigheid voor medewerkers ook een belangrijke rol.

Er is een alternatief voor de vervallen spaarloonregeling bedacht waardoor medewerkers toch maandelijks kunnen sparen voor certificaten. Vanuit de stichting worden deze spaarders met extra certificaten beloond.

Alle mogelijkheden worden benut om certificaten aan medewerkers uit te keren, zonder dat dit ten koste gaat van het primaire loon.

Het plan bestaat al lange tijd en is al meerdere keren aangepast en geëvalueerd. Enkele jaren geleden waren er te veel certificaten in handen van de stichting in plaats van bij de medewerkers. Op basis van een grondige evaluatie is een heel actieplan opgesteld en uitgevoerd om dit probleem succesvol op te lossen.

Certificaten bezitten is onderdeel geworden van de BDU cultuur.

'Duurzaam aandeelhouderschap betekent voor ons zeggenschap en verbondenheid' aldus Ton Roskam MBA, Algemeen Directeur Koninklijke BDU Holding BV: ,,Wij zien deze award dan ook als een prachtige beloning voor het jarenlange consistente beleid van onze onderneming."

Wie kan delen kan vermenigvuldigen

Duurzaam aandeelhouderschap is actueler dan ooit. In een klimaat van groeiend wantrouwen naar overheid en financiële instellingen is er behoefte aan een ander, socialer en duurzamer model voor aandeelhouderschap. Kenmerkend hierbij is dat er breder naar de belangen van de onderneming en haar stakeholders wordt gekeken met het oog op de continuïteit en zelfstandigheid van de onderneming op lange termijn. Duurzaam aandeelhouderschap zorgt ervoor dat de onderneming beter financieel presteert, een hogere medewerker betrokkenheid heeft en een sterkere concurrentiepositie op de internationale arbeidsmarkt. Het spreekwoord wie kan delen kan vermenigvuldigen is hierbij daarom ook helemaal van toepassing.

advertentie
advertentie