Burgemeester opent bijzondere expositie bij Galerie Polhus

31 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Zondag 9 september, 15.00 uur, opent burgemeester Mr. Drs. Gerard Renkema een wel zeer bijzondere expositie bij Eerste Nijkerkse Galerie Polhus. Een aantal gerenommeerde beeldend kunstenaars; Evert van Hemert, Henk Evertzen, Hermanus, Margrieth Zijlstra en last but not least Erik Bosma tonen schilderijen en beelden van hoog niveau met als thema 'Schoonheden'. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rowan Schuddeboom. De expositie op Spoorstraat 1 te Nijkerk is vrijblijvend te bezichtigen tot en met 28 oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Galeriehoudster Janny van Steeg geeft informatie: 033-2456986 of 06-11455168.

door Anneke Martini

Galerie Polhus is gevestigd in een bijgebouw van het statige en monumentale Polderhuis. Deze expositie heeft vrouwelijk schoon als uitgangspunt in uiteenlopende disciplines, maar vooral portret in beeld en schilderij. Evert van Hemert (Kolderwolde) leeft al ruim veertig jaar van en voor de beeldende kunsten. Hij is beeldhouwer en schilder en put zijn inspiratie uit zijn directe belevingswereld die hij vertaalt in portretten in verf en brons. ,,Just for the fun of painting''. Van Hemert schildert zoals hij beeldhouwt in een volstrekt eigen signatuur. De gezichtjes lijken soms grappig, maar nadere beschouwing leert dat er meer te zien is. Een naïeve oogopslag die niet zo onschuldig blijkt te zijn: een loensende blik die broeierig verleidt.

Henk Evertzen (Utrecht) werkt onder meer in klei, was, gips, brons, terracotta of hout. Zijn werk is dan ook onderverdeeld in thema's zoals gestapelde beweging, steden, definitio, boeken en penningen. Hij was ruim dertig jaar als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Bij Polhus exposeert Evertzen zijn serie koppen 'La Perruque'.

Schilder Hermanus (Alkmaar) en Riann (met diverse disciplines) noemen zichzelf Poëtisch Realist. Karakteristiek is de sfeer van eenvoud en nostalgie. Door alles heen schemert de persoonlijke levensvisie van beiden; hun mededogen met het individu geeft de portretten en de bundel bezieling mee in een serene, enigszins naïeve sfeer. Daar waar Hermanus op papier, paneel en doek schildert, werkt Riann het liefst in verschillende disciplines waarbij het schrijven en het beeldend werk elkaar afwisselen. Polhus biedt een exclusieve verzenbundel in een kleine oplage aan.

Margrieth Zijlstra (Callantsoog) opende in 2003 de Galerie en beeldentuin 'Het Vijfde Seizoen' als monument voor haar man en hun beider liefde. Zij schilderde haar leven lang in olieverf en ging in 1986 beeldhouwen. Aanvankelijk in klei en was die zij goot in aluminiumcement ofwel direct opbouwde in ferrocement. Daarna hakken in steen en werken in brons. Doordat haar bronzen beelden 'cire perdu' worden gegoten en zij haar beelden zelf afwerkt, krijgt elk beeld een unieke uitstraling.

Erik Bosma (Maarssen) heeft in zijn werk als centraal thema Verlangen. Realiseert de mens zich dat het verlangen naar iets of iemand zijn leven grotendeels beïnvloedt? Dit is de vraag die hem intrigeert. Zijn kunstwerken, carborundumdrukken, tonen realistisch geschilderde mensen in een abstracte omgeving, waaruit details zijn weggelaten. In 2011 viel hem de eer te beurt Erica Terpstra te mogen portretteren voor het TV-programma 'Sterren op het doek'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie