Uniek slotconcert beiaardserie

31 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De serie Zomeravondbeiaardconcerten wordt feestelijk afgesloten met een concert van Boudewijn Zwart (elektrische piano) en Freek Bakker (beiaard) op de toren van de Grote Kerk te Nijkerk op donderdag 6 september 2012 van 20.00-21.00 uur.

Bij een bijzondere concertserie behoort een spectaculair einde! Het beiaardseizoen begon al met een daverend openingsconcert, met een mobiele beiaard, een top-brassband en een peleton rijdende artillerie met kanonnen. Midden in de zomerserie kon men op de Veluwse Torendag drie bespelingen door buitenlandse beiaardiers beluisteren. Tot slot een nieuw fenomeen voor Nijkerk: pianoklanken vanaf de toren!

Het was weer een ideetje van beiaardier Boudewijn Zwart, die ook de bovengenoemde activiteiten organiseerde: sjouw een piano naar boven in de toren en speel dan samen met het carillon een uurtje bekende en geliefde muziek. Zonder versterking van het pianogeluid red je dat niet, dus dan maar meteen een elektrische piano. Het recept is simpel: soms voert de piano de boventoon en omspeelt het carillon de pianoklanken, dan weer gaat het andersom en zo blijft de uitvoering afwisselend en boeiend. Dat geldt ook voor het programma: het is een combinatie van klassieke toppers en vaderlandse liederen. De vaderlandse liederen zijn verzameld door Boudewijn Zwart in twee Nederlandse Volksliederen-Suites. Verder kunnen we genieten van het bekende Koraalvoorspel ,,Wohl mir dass ich Jesum habe'' uit Cantate 147 van Bach en een koraalvoorspel tot ,,Wer nur den lieben Gott lässt walten''. Beide ook heel geschikt om op te improviseren. Het volgende programmaonderdeel is het melancholieke langzame deel uit het 23e pianoconcert opus 488 van Mozart. Daarna ,,Recuerdos de l'Alhambra'' van Tarrega, dat bewijst hoe schitterend gitaarmuziek op een carillon kan klinken. Vervolgens nog een oppepper in de vorm van de populaire mars ,,Wien bleibt Wien'' van Schrammel. Om te besluiten met het romantische ,,Ongeschreven postludium'' van de Belgische beiaardier Jef Denyn. Het is altijd een bijzonder moment als de laatste klanken van dit postludium wegsterven terwijl de luisteraars het beeld van de prachtig verlichte Nijkerkse toren nog even vast kunnen houden! Een heerlijk sfeervol einde van een bijzonder en uniek beiaardconcert dat u niet hoeft te missen. In de omgeving van de toren is alles goed te volgen, maar als u rustig wilt luisteren naar dit concert kunt u terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 in Nijkerk. Programma's en zitplaatsen zijn aanwezig en onder het tijdelijke tentdak zit je altijd droog. Toegang gratis. Het concert,op donderdagavond 6 september duurt van 20.00 uur tot ongeveer 21.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie