Molen van Montefiore in Jeruzalem draait weer

30 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,We danken u dat u hebt geholpen een krachtig monument op te richten van onze vriendschap en gemeenschappelijke idealen''. Dit zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond bij de opening van de molen van Montefiore. Netanjahu stelde de enige molen in Jeruzalem en in het hele Midden-Oosten na ruim honderd jaar officieel weer in werking. Hij deed dat in aanwezigheid van de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, en zowel de voorzitter als de directie van Christenen voor Israël, de Nederlandse organisatie die het initiatief nam om de molen te restaureren. Ook waren de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, rabbijnen en nakomelingen van Moses Montefiore aanwezig.

Netanyahu wees er ook op dat het Joodse zionisme niet mogelijk was geweest zonder de support van het christenzionisme. ,,De vele christelijke supporters van de hergeboorte van de Joodse staat en de inzameling van het Joodse volk in de negentiende eeuw, hebben de opkomst van het Joodse zionisme mogelijk gemaakt''. De molen is met Nederlandse expertise en fondsen gerestaureerd.

De in 1858 gebouwde molen had als doel om betaalbaar meel te produceren voor de arme bevolking van de wijk Yemin Moshe buiten de Oude Stad. Het initiatief voor de bouw van de molen kwam van de Britse filantroop Montefiore. Vijf jaar geleden opperde de Nederlandse molendeskundige Gerrit Keunen het idee om de unieke ,,molen van Montefiore'' in het Midden-Oosten in oude luister te herstellen. Het bestuur van Christenen voor Israël zag direct het belang in van dit herstel: de molen, die in Israël gezien wordt als een nationaal monument, moest weer een teken van hoop worden en een manifestatie van vriendschap tussen Nederland en Israël. Gaandeweg hebben Gerrit Keunen en landbouwkundig ingenieur Herman Schotanus dit project ontwikkeld.

,,Na vijf jaar mag het resultaat er zijn'', zegt voorzitter Dick Schutte van Christenen voor Israël in een reactie. ,,De nu weer draaiende molen in Jeruzalem, in het centrum van de wereld, mag een fysiek bewijs zijn van onze vriendschap. Iedereen in Israël mag weten dat er ook vrienden zijn die naast Israël willen staan. Nederland is daar, naar mijn overtuiging, een van.''

Na vijf jaar hard werken en met veel giften uit onder andere de achterban van Christenen voor Israel is de molen weer gebruiksklaar. De Friese aannemer Arjan Lont en de Friese molenbouwer Willem Dijkstra voerden het project uit in nauwe samenwerking met de Israëlische organisatie de Jerusalem Foundation. Verder droegen de gemeente Jeruzalem en later de Israëlische regering bij aan het slagen van dit bijzondere project.

advertentie
advertentie