Barneveld en Nijkerk ruilen grond

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

'Grenscorrectie voorkomt een hoop gedoe'

BARNEVELD - De gemeente Barneveld verliest 3,1 hectare grond, maar krijgt er dertien inwoners bij. Dat is het gevolg van de grenscorrectie die Barneveld en Nijkerk per 1 januari 2014 willen doorvoeren om knelpunten op te lossen.

Door Geertjan Jansen

,,De grens tussen Barneveld en Nijkerk loopt op sommige punten erg raar'', zegt wethouder Aart de Kruijf. ,,We wisten dat al, maar tijdens de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied is dat nogmaals gebleken. Het komt bijvoorbeeld voor dat een huis in de gemeente Barneveld staat, maar dat de bewoners naar Nijkerk moeten als ze in de tuin een schuur willen bouwen. Dat geeft een hoop gedoe. Met de grenscorrectie willen we bereiken dat iedereen voor een bouwvergunning naar het gemeentehuis moet, waar hij bijvoorbeeld ook een paspoort aanvraagt.''

In totaal staat Barneveld 18,5 hectare grond af aan Nijkerk. Barneveld krijgt daar 15,4 hectare voor terug. Van een vergoeding is geen sprake.

De gemeenten willen de grens op zeven plekken aanpassen. Buurtschap Appel komt in de nieuwe situatie geheel op Nijkerks grondgebied te liggen. Ook bij de Prinsenweg in Voorthuizen/Nijkerk wordt de grens opgeschoven. Die loopt nu dwars door woningen en bedrijfspanden. Het college wil de grens nu direct ten zuiden van de Prinsenweg leggen.

Andere wijzigingen vinden plaats aan de Wolfsesteeg, Damweg, Kopersteeg in Zwartebroek, bij de Hoevelakense Beek en de Schoenlapperweg in Nijkerk. De bewoners die van gemeente veranderen, hebben volgens de wethouder inmiddels een brief met uitleg gehad. Maandag 17 september staat een informatie-avond gepland in brasserie Buitenlust in Voorthuizen. ,,Ik ben heel benieuwd naar de reacties'', blikt De Kruijf vooruit. ,,Ik hoop dat de betrokkenen net als ons de voordelen van de grenscorrectie inzien.''

De bewoners die van gemeente veranderen, krijgen een vergoeding van vijftig euro, bedrijven ontvangen 200 euro. ,,Mocht iemand kunnen aantonen dat de 'verhuizing' meer geld kost, dan wordt dat uiteraard vergoed'', zegt De Kruijf.

Het is de bedoeling dat de grenscorrectie op 1 januari 2014 wordt doorgevoerd. Voor die tijd moeten de gemeenteraden van Barneveld en Nijkerk hun goedkeuring verlenen.

advertentie
advertentie