Grenzen Banrneveld-Nijkerk worden gecorrigeerd

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Barneveld en Nijkerk hebben in goed overleg besloten een aantal grenscorrecties voor te bereiden. Het gaat om meer dan tien situaties langs de gezamenlijke grens, waaronder een aantal woningen in de buurtschap Appel en een aantal woningen ten zuiden van de Prinsenweg op de grens van Nijkerk met Voorthuizen. In totaal komt 34 hectare grond in een andere gemeente te liggen, krijgen 25 panden waaronder 18 woningen een gedeeltelijk gewijzigd adres en komen ongeveer 50 inwoners in een andere gemeente te wonen. Door de wijzigingen worden de gemeentegrenzen logischer. Onderhoud en beheer van de openbare ruimte en handhaving van vergunningen en openbare orde wordt praktischer uitvoerbaar.

Een beschrijving van de verschillende onderdelen van de grenscorrecties staat in een notitie van beide gemeenten, de Inventarisatie knelpunten beloop gemeentegrens Barneveld / Nijkerk. In het kort gaat het om het volgende.

Prinsenweg te Nijkerk / Voorthuizen

Ten zuiden van de Prinsenweg loopt de grens dwars door woon- en bedrijfspanden. Dat geeft planologische onduidelijkheden. Voorstel is om de grens direct ten zuiden van de Prinsenweg te leggen, waarbij diverse percelen en gebouwen overgaan van Nijkerk naar Barneveld. Daarnaast liep de oude grens dwars over een recreatieterrein ten oosten van de Voorthuizerweg / Rubensstraat.

Wolfsesteeg te Nijkerkerveen/Zwartebroek

De Wolfsesteeg is een weg in Nijkerkerveen waarvan een klein deel, nabij de aansluiting met de Veenwal / Veenburgerweg op het grondgebied van Barneveld ligt. De hele weg komt in Nijkerk.

Damweg 81 en 98 te Nijkerkerveen / Zwartebroek

Op de grens van Nijkerkerveen en Zwartebroek zijn twee situaties waar de woning en een deel van het erf met bijgebouwen niet in dezelfde gemeente liggen. De erven liggen in Nijkerk, de woningen staan in Barneveld. De erven worden toegevoegd aan Barneveld.

Koperweg te Zwartebroek

De Koperweg ligt in Barneveld. De noordelijke berm/groenstrook is eigendom van Barneveld maar ligt deels in Nijkerk. De berm/groenstrook komt bij Barneveld, net als een deel van het erf bij Koperweg 5.

Zelderseweg en Appel

De provinciale weg Barneveldseweg / Zelderseweg loopt wisselend over Nijkerks en Barnevelds gebied. Dit wordt veranderd zodat de weg (met fietspaden) ten noorden van de Appelsestraat geheel in Nijkerk komt te liggen en ten zuiden daarvan geheel in Barneveld.

Daarbij komt de hele buurtschap Appel op Nijkerks grondgebied te liggen en gaat een boerderij ten westen van de Zelderseweg over naar Barneveld.

Hoevelakense Beek

De gemeentegrens volgt nog het historische tracé van de beek voordat die in de jaren zestig werd rechtgetrokken. Nu doorsnijdt de grens diverse agrarische percelen. De gemeentegrens komt overal aan de noordzijde van de Hoevelakense Beek te liggen.

Schoenlapperweg c.a. te Nijkerk

De bedrijfsbebouwing van een agrarisch bedrijf aan de Schoenlapperweg ligt nu in twee gemeenten, het adres is in Nijkerk. Het hele bedrijf met omliggende grond komt in Nijkerk. Enkele perceelsgedeelten ten westen daarvan worden aan Barneveld toegevoegd.

Procedure

Grenscorrecties op vrijwillige basis kunnen tot stand komen door gelijkluidende besluiten van beide gemeenteraden. De ontwerpbesluiten worden in beide gemeenten gedurende acht weken ter inzage gelegd. Daarna nemen beide gemeenteraden een gelijkluidend besluit over het vaststellen van de nieuwe grens. Dit wordt ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten voorgelegd. Gedeputeerde Staten delen de goedkeuring mee aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en bepalen het exacte grensbeloop. Het rijk zorgt voor verwerking van de nieuwe grens in allerlei wettelijke regelingen, zoals de politionele en rechterlijke gebiedsindeling.

Op dit moment is de planning dat de ontwerpbesluiten half december 2012 ter inzage worden gelegd. De vroegste datum waarop de grenscorrecties in werking kunnen treden is 1 januari 2014.

Communicatie

De betrokkenen ontvangen een brief over de grenscorrectie en de gevolgen daarvan. Beide gemeenten organiseren een gezamenlijke informatiebijeenkomst 17 september 2012 om 19.30 uur in ,,Brasserie Buitenlust'' aan de Hoofdstraat 89 te Voorthuizen.

Meer informatie

De volledige Inventarisatie knelpunten beloop gemeentegrens Barneveld/Nijkerk staat op de websites van de gemeenten.

In Barneveld: www.barneveld.nl/woonomgeving/buitengebied/grenscorrectie

In Nijkerk: www.nijkerk.eu/woon-en-leefomgeving/gebiedsontwikkeling-projecten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie