Genieten van kunst tijdens twintigste Kunstmarkt Nijkerk

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het motto van de eerste Kunstmarkt in Nijkerk in 1993: ,,Komen de mensen niet naar de kunst, dan brengen wij de kunst naar de mensen'' gaat zeker niet op voor het vierde lustrum. Er heerste zaterdag 28 juli een gezellige sfeer op het Plein, waar vooral het weer meewerkte met een normale temperatuur voor een zomers uitje. Veel publiek kwam af op een grote diversiteit aan kunstuitingen zoals schilderijen en tekeningen, een grote variëteit aan beeldhouwsculpturen en glasobjecten, sieraden en textielkunst, houten gebruiksvoorwerpen en tuinornamenten. Kortom, hoogwaardige kunst tegen alleszins redelijke prijzen en voor elke kunstliefhebber bleek er een leuke aankoop te vinden.

Een bescheiden hoogtepunt was de onthulling van het grote schilderij dat werd gecreëerd, tijdens een workshop bij initiatiefnemer van de Kunstmarkt Jaap Venema, door burgemeester Renkema, gemeentesecretaris Mathilde Haalstra, de wethouders Bert de Graaf, René Windhouwer en Geert Horst, algemeen directeur gemeenteraad Gert van Beek. gemeentegriffier Olaf van de Kolk en de secretaresses Nelleke van der Werf en Inge Lugthart.

In verband met omstandigheden werd de openingshandeling uitgesteld van 11.00 naar 14.00 uur, waardoor er wellicht iets minder publiek op deze gebeurtenis was afgekomen. Elk van de negen creatieve bestuurders had een eigen deel geschilderd en beeldde een stukje karakteristiek Nijkerk uit. Deze negen delen werden zaterdag tot één geheel gemonteerd als stukjes van een legpuzzel op een stevige ondergrond. Met behulp van technische aanwijzingen door Jan Nobel en Jaap Venema, vergezeld van de nodige kwinkslagen, groeide de collage doordat een aantal notabelen de genummerde delen stuk voor stuk bevestigden. Zo kwam de tekst Nijkerk 600 in zicht. Aan de laatste 0 ontbrak een stukje, want het feest voor 600 jaar stadsrechten vindt immers pas plaats in 2013. Het grote schilderij van 120 bij 150 centimeter is een gezellig, kleurig geheel geworden ondanks de afzonderlijke individuele delen. Waarschijnlijk zal het doek in het stadhuis een mooi plekje krijgen zodat het publiek kan zien dat er behalve bestuurd ook geschilderd kan worden door hun notabelen.

Onder de exposanten uit verschillende Nederlandse gemeenten gaven uiteraard Nijkerkse en Hoevelakense beeldend kunstenaars acte de présence. Jan Nobel had met zijn kleurige schilderijen een strategische plaatsje tegenover de ingang van Hema. Annemarie van Slooten toonde bloemige aquarellen en Willy Schut inventieve werkstukken uit o.m. textiel. Ineke Versteeg maakte humoristische keramische beeldjes en Jaap Venema karakteristieke schilderijen. Henny Grootewal en Lies Nagelhout ( De Plaggenhoefgroep) toonden beelden uit diverse steensoorten. Tevens waren er afgevaardigden van Kreativiteitscentrum De Brink, een bakermat voor toekomstige kunstenaars.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie