Geen bezwaar tegen aanbouw Eierhal

26 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Monumentencommissie: 'Tot hiertoe, maar niet verder'

NIJKERK - De Monumentencommissie kan instemmen met een uitbouw aan de Eierhal aan de zijde van het Smidsplein, maar spreekt tegelijk een veto uit over verdere aanpassingen.

door Henk Brinkman

,,De Eierhal kan deze aanpassing verdragen. Het gebouw kan dat aan, maar in het advies moet wel worden aangegeven dat hiermee de grens is bereikt,'' zei commissielid Marjanne Hendriksen. Zij hinkte op twee gedachten. ,,C&A is een commercieel bedrijf en heeft de overeenkomsten getekend. Dan moet het bedrijf ook de consequenties daarvan accepteren. Maar anderzijds is de gekozen oplossing acceptabel. Maar wat volgt er nog meer als we hiermee instemmen?'' Commissielid namens het Gelders Genootschap voor de monumentenzorg Werner Wijkamp stelde dat het gebouw deze uitbreiding aan de zijde van het Smidsplein wel aankan, maar dat hiermee wel de grens is bereikt. ,,Dat moet ook in het advies worden verwoord.'' Hij wees erop dat de architect, die voor projectontwikkelaar Aprisco heeft aangesloten bij de historische situatie, waar altijd de zogenaamde eierinpakplaatsen tegenaan waren gebouwd.

Commissielid Van Wijk was blij dat de ramen in de zijgevel onaangetast blijven. Hij sprak van een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. De aanbouw krijgt een breedte van 5 meter. De huidige aanbouw is 8,35 meter breed.

De commissieleden vroegen verder aandacht voor de ruimte die om het gebouw nodig is voor de bevoorrading en de afstand tot de woningen die op het Smidsplein zijn gepland. Ook wil de commissie graag een inrichtingsplan voor de Eierhal zien, waarin met de ruimtelijke beleving van de Eierhal rekening wordt gehouden, zoals dat is afgesproken.

Met deze aandachtspunten geeft de commissie een positief advies over de aanbouw. Dat advies moet nu verder door het college en door de projectontwikkelaar worden uitgewerkt, waarna de Monumentencommissie een formeel advies over de plannen kan geven. Mogelijk in de bijeenkomst in september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie