Twintigste Kunstmarkt opent met onthulling schilderij Nijkerkse notabelen

23 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Ter gelegenheid van het vierde lustrum van Kunstmarkt Nijkerk en de viering van 600 jaar stadsrechten Nijkerk wordt op zaterdag 28 juli om 11.00 uur op het Plein een kunstwerk onthuld dat is geschilderd door negen bekende 'bewoners' van het stadhuis. Het doek heeft de afmetingen van 120 bij 150 centimeter en bestaat uit negen afzonderlijke delen die zijn samengevoegd. Op de inmiddels traditionele kunstmarkt zijn veel kunstuitingen te zien en te koop zoals schilderijen en aquarellen, keramische objecten, beelden, mozaïeken, glassculpturen, portretten, sieraden en andere disciplines. Het belooft, met rond de vijftig deelnemers uit alle delen van ons land, opnieuw een mooie kunstmanifestatie te worden.

De kunstmarkt is vrijblijvend te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

door Anneke Martini

De grondleggers voor dit jaarlijkse evenement, dat tot nu toe plaatsvond in het laatste weekeinde van augustus en eenmalig wordt gehouden op de laatste zaterdag van juli, zijn beeldend kunstenaars Jaap Venema en Jan Nobel. Deze kunstzinnige samenwerking is ontstaan nadat Jaap destijds lessen overnam in tekenen en schilderen. Jaap Venema: ,,Tot 1993 was er geen enkele kunstmanifestatie in Nijkerk, behalve de exposities op de zolder van het oude stadhuis. Onder het motto 'komen de mensen niet naar de kunst toe, dan brengen wij de kunst naar de mensen' werd die eerste markt meteen al een groot succes. Om de kwaliteit te waarborgen en een aantrekkelijk niveau te handhaven voor het publiek moet eerst werk worden bekeken. In de loop der jaren hebben wij leuke initiatieven bedacht en uitgevoerd. Onder andere de vlaggenkunst van leerlingen van de basisscholen en ter gelegenheid van het derde lustrum de demonstratie Afrikaans brons gieten door Arrie Huygen, Jan Nobel, Henk Pothoven en ik met medewerking van burgemeester Renkema.'' Arrie en zijn oud-leerling Henk Pothoven kwamen later het oprichtingsduo versterken. Het enthousiaste groepje Nijkerkse kunstenaars wil de inwoners van hun stad stimuleren zich ook te vormen in kunstuitingen. Dit kan in Nijkerk bij Kreativiteitscentrum De Brink en in Hoevelaken bij Collage Kunstcentrum. Zij bieden elk seizoen een aantrekkelijk en uitgebreid aanbod aan kunstzinnige vorming. ,,Lekker schilderen of beeldhouwen en dan trots een schilderij of beeldje mee naar huis nemen. Wij willen kunst uitdragen en overbrengen. De kunstmarkt is laagdrempelig en heeft een educatief karakter door het publiek te betrekken bij kunstuitingen. Daarnaast is het mogelijk om voor redelijke bedragen kunst aan te schaffen voor eigen plezier of als cadeau.''

Op een vrijdagmiddag in juni kwam bij De Brink een groep bestuurders bij elkaar om onder supervisie van Jaap Venema een workshop schilderen te volgen in het kader van Nijkerk 600 jaar. Wethouder Bert de Graaf deed op het stadhuis het voorwerk om mensen enthousiast te maken het vierde lustrum van de Kunstmarkt een speciaal tintje te geven. Hij maakte burgemeester Renkema, Geert Horst, René Windhouwer, Mathilde Haalstra, Olaf v.d. Kolk, Gert van Beek, Inge Lughthard en Nelleke v.d. Werf enthousiast om een gezamenlijk kunstwerk te maken. Individueel werd een deel van het grote schilderij ingevuld met een eigen compositie. Jaap Venema 'plakte die delen aan elkaar' en zaterdag kan het resultaat worden bekeken bij de onthulling door enige notabelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie