Glasobject 'Samenwerken werkt' voor blinde kinderen in Ethiopië te koop op Kunstroute

23 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN - Beeldhouwer Arrie Huygen, onder meer docent bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk en Collage Kunstcentrum, creëerde samen met een aantal andere kunstenaars een uniek beeld uit glas en metaal. De opbrengst hiervan is bestemd voor een project ter bevordering van de zelfredzaamheid van blinde kinderen in Ethiopië. Het beeld, bestaande uit duurzame materialen, met de titel 'Samenwerken werkt' wordt tijdens de Kunstroute Hoevelaken op 29 en 30 september geëxposeerd bij beeldhouwer Betty Meybaum in Hoevelaken. Het symbolische beeld bestaat uit een taps toelopende ladder van roestvrij staal met op de acht sporten acht tandwielen van dik wit glas. Hierop zijn afdrukken van oren en ogen aangebracht die horen en zien verbeelden. Het object is speciaal bestemd voor een bedrijf dat zich verbonden voelt met en waardering heeft voor de medemens, omdat elk radertje in de samenleving van belang is.

door Anneke Martini

Arrie Huygen licht toe: ,,Het object verbeeldt ontwikkeling en klimmen. Ontwikkelen door onderwijs, door hulpmiddelen, maar vooral door mensen. Mensen zijn belangrijke raderen in het project dat onze stichting The Three Aid Foundation (TTAF) op gang heeft gebracht. Maar daarnaast kunnen bedrijven een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van mensen die steun hard nodig hebben. Deze symbolen van mensen en bedrijven die als raderen zijn in de samenleving hebben wij als kunstenaars toegepast. We gebruikten glas omdat het een magisch materiaal is ten opzichte van ander materiaal. We hebben met ons achten een kunstwerk gemaakt waarmee een bedrijf kan laten zien dat het ervan doordrongen is dat het de mensen zijn die het bedrijf maken, ontwikkelen en laten floreren. Dat ieder radertje van belang is en dat men door met elkaar te communiceren in contact blijft''.

De sympathieke Nijkerker werd in 1995 bij Bartiméus in Ermelo aangesteld als internationaal projectmanager voor het ontwikkelen van vakonderwijs en werkprojecten op lokale basis, maar ook op internationaal niveau via de Europese Commissie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Arrie Huygen kan zich breed inzetten en daardoor ook in zijn vrije tijd bijdragen aan het welzijn van mensen die zorg nodig hebben. Hij heeft binnen Bartiméus zelf initiatieven ontplooid die bijdragen aan het welzijn van mensen met een beperking die specifieke zorg nodig hebben.

,,Het valt mij op dat de sfeer in ons land niet altijd zo positief is ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking. Daarom is het goed om kleinschalige, beheersbare projecten op te zetten met inzet van eigen middelen. De eindverantwoordelijkheid moet rusten op lokale basis. Je hoort vaak dat het een druppel is op een gloeiende plaat, je zult die druppel maar zijn.''

Arrie Huygen heeft naast zijn baan en gezin de zware studie P&O gevolgd, wat een opstap was naar reïntegratiewerk dat hij momenteel doet. In november 2011 en maart 2012 reisde hij - op eigen kosten - naar Ethiopië als bestuurslid van TTAF. Hij kon er met eigen ogen zien hoe nodig het is dat de mensen met een beperking daar onze hulp hard nodig hebben. De verkoop tijdens de Kunstroute Hoevelaken van het unieke kunstobject, dat begrijpelijk niet voor een habbekrats kan worden verkocht, is een bezichtiging meer dan waard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie