Veelzijdige Poolse op de Nijkerkse beiaard

11 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK- De Polen doen het goed in de beiaardkunst. Zo is Malgosia Fiebig vorig jaar stadsbeiaardier van Utrecht geworden en is Monika Kasmierczak al weer jaren actief in Gdansk. De Poolse schoonheid die donderdag het Nijkerkse carillon tot klinken gaat brengen, Kasia Piastowska, woont momenteel in Düsseldorf samen met de Japanse beiaardier Toru Takao. Ook al geen onbekende naam in Nijkerk. Ze is daar organiste van drie kerken, begeleidt een theatergroep op de piano en geeft muziekles aan kinderen.

Katarzyna, zeg maar Kasia (spreek uit: Kasja), won al op 11-jarige leeftijd de Eerste Prijs van het concours voor pianoduo's in Starograd Gdanskí. Ze studeerde muziektheorie en compositie en behaalde in 2005 haar Master of Music-diploma in Gdansk. Met een studiebeurs belandde ze in Nederland en ging studeren aan de Roosevelt Acadany in Middelburg, waar ze in 2008 het beiaardconcours won. Ze is freelance musicus en beiaardier.

Verrassend programma

Naast de bijna onvermijdelijke Bach en Sweelinck staan er toch de nodige verrassingen op het programma. Bijvoorbeeld pianomuziek van de Pool Szymanowsky en de Spaanse Mompou, een beiaardcompositie van de Amerikaan Gary White, maar ook Braziliaanse liederen van Jobim en twee van de vier seizoenen in Buenos Aires van Piazzolla. Tussendoor ook nog de Habanera uit Carmen van Bizet. Voor iedereen wel een muzikale versnapering en misschien wel een verrassende kennismaking!

Het concert duurt donderdag 26 juli van 20.00-±21.00 uur. Wie rustig wil luisteren naar dit concert kan terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 in Nijkerk. Programma's en zitplaatsen zijn aanwezig en onder het tijdelijke tentdak zit je altijd droog. Toegang gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie