Meer inspanning minimabeleid

10 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Gemeente wil meer mensen bereiken

NIJKERK - De regelingen die de gemeente kent om de pijn van een minimaal inkomen te verzachten, moeten nog beter aan de man worden gebracht. Daarvoor is een nieuw plan van aanpak opgesteld.

door Henk Brinkman

De gemeente kent vier regelingen om mensen met een minimaal inkomen tegemoet te komen. Er is een regeling voor bijzondere bijstand voor bijstandsgerechtigden, een langdurigheidstoeslag voor mensen die al langere tijd van een uitkering leven, een regeling voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en een regeling voor deelname aan sociaal-culturele en/of sportieve activiteiten.

In opdracht van de gemeenteraad deed de Rekenkamercommissie vorig jaar onderzoek naar het bereik van deze regelingen onder de doelgroepen. Volgens dat onderzoek is het bereik van de regelingen laag. De bijzondere bijstand zou slechts in 63 procent van de gevallen worden toegekend. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen gebeurt in 70 procent van de gevallen. De langdurigheidstoeslag kent een geschat bereik van 32 procent. Het bereik van de regeling voor deelname aan sociaal-culturele en sportieve activiteiten slechts op16 procent liggen. Daarbij moet worden aangetekend dat de genoemde percentages schattingen zijn.

De gemeenteraad schrok van deze cijfers en droeg het gemeentebestuur in een motie op om met plannen te komen om dit bereik te vergroten.

Verdubbeling

Het college komt nu met een plan van aanpak, waarin als doel wordt uitgesproken het bereik van de regeling voor deelname aan sociaal-culturele en sportieve activiteiten te verdubbelen.

Het college kiest voor deze doelstelling omdat het geschatte bereik erg laag is, maar ook omdat de toegangseisen en de aanvraagprocedure eenvoudig zijn. De regeling voorziet in een bijdrage voor bijvoorbeeld bezoek aan concerten of de kosten van lidmaatschap van een culturele vereniging , zoals een koor of een fanfareorkest, maar ook een bijdrage in de kosten van lidmaatschap van een sportvereniging voor kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen.

Privacy

Om meer mensen te bereiken, zijn er echter wel obstakels. Bij meerdere instanties zoals uitkeringsinstantie UWV, de belastingdienst, de WSN en de Sociale Verzekeringsbank zijn gegevens over de inkomens van mensen bekend. Maar deze diensten mogen vanwege de Privacywetgeving, deze gegevens niet doorgeven aan de gemeente. In het plan stelt het college voor om het UWV te vragen mensen uit Nijkerk met een minimaal inkomen te informeren over de gemeentelijke regelingen. Datzelfde geldt voor de Woningstichting Nijkerk.

De bijstandstrekkers die bij de gemeente bekend zijn, zullen per brief over de regelingen worden geïnformeerd.

Het college wijst er wel op dat als de doelstelling wordt bereikt, de kosten voor de regeling ook zullen verdubbelen. In 2011 werd 81.000 euro uitgegeven aan de regeling. Dat zou dan, als het beleid effect heeft, oplopen tot 162.000 euro.

Jaarlijks wil het college de gemeenteraad informeren over de effecten van het plan van aanpak.

advertentie
advertentie