Plan voor decentralisatie jeugdzorg onder de titel 'Zorg voor jeugd in FoodValley'

8 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeente Nijkerk heeft het plan van aanpak Zorg voor jeugd in FoodValley vastgesteld. Dit plan is tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen, Renswoude, Rhenen en Veenendaal.

Op 1 januari 2015 is de decentralisatie Jeugdzorg een feit. Vanaf die datum zijn gemeenten bestuurlijk verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van alle jeugdzorg, behalve de jeugddetentie. Tot die datum wordt de jeugdzorg nog onder de verantwoordelijkheid van het Rijk en de provincies uitgevoerd.

Nieuw stelsel voor de zorg voor de jeugd

De aanleiding voor deze overgang is de breed gedragen opvatting dat het huidige jeugdzorgstelsel niet goed functioneert. Niet alleen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg gaat over naar de gemeenten, ook wordt een nieuwe jeugdzorgstructuur opgezet. Het centrale doel is om de ondersteuning van jongeren en gezinnen die dit nodig hebben te verbeteren. Daarbij willen de gemeenten onder meer het groeiend beroep op gespecialiseerde zorg inperken door meer aandacht aan preventie te besteden. Dit betekent een grotere rol en invloed van ouders en anderen in de sociale omgeving van de jeugd bij het voorkomen en bij de aanpak van de problematiek van jongeren.

Lokaal wat lokaal kan, regionaal wat regionaal moet

De acht gemeenten trekken bij de voorbereiding van de decentralisatie Jeugdzorg samen op. Op deze manier kan kennis worden gebundeld en gedeeld. De regionale samenwerking levert ook schaalvoordelen op bijvoorbeeld bij het in stand houden van bijzondere en vaak kostbare voorzieningen. In het plan van aanpak staat beschreven hoe een nieuwe jeugdzorgstructuur onder verantwoordelijkheid van de gemeenten tot stand kan komen. Gedurende dat proces wordt gekeken welke onderdelen of onderwerpen regionaal of lokaal worden opgepakt.

Interactief proces

Nadat alle colleges van de acht gemeenten in de FoodValley het plan van aanpak hebben vastgesteld, wordt gestart met de uitvoering van de noodzakelijke deelprojecten en activiteiten. Een van de activiteiten is het instellen van een regionale klankbordgroep met jongeren en hun ouders maar ook met instellingen die werken in de jeugdzorg. De gemeenten willen op verschillende manieren jongeren, ouders en opvoeders en andere belanghebbenden zoals instellingen in de jeugdzorg, maatschappelijke organisaties en het onderwijs bij de transformatie in de Jeugdzorg betrekken.

advertentie
advertentie