Notabelen maken schilderij voor veertigste Kunstmarkt Nijkerk

29 juni 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Zaterdag 28 juli wordt voor de twintigste keer op het Plein in Nijkerk de grote kunstmanifestatie georganiseerd met circa vijftig deelnemers. Liefhebbers van 'mooie dingen voor de mens' kunnen op de traditionele Kunstmarkt hun hart ophalen aan de vele uitingsvormen zoals schilderijen en aquarellen, beeldhouwwerken en keramische objecten, glaskunst en mozaïeken, portreten en sieraden en andere vormen van creativiteit. De opening belooft spectaculair te worden met de onthulling en signering van een schilderij dat in het teken staat van het 600 jaar stadsrechten voor Nijkerk en door negen bekende bestuurders van de Zuiderzeestad gezamenlijk geschilderd. Het doek heeft de afmetingen 120 bij 150cm.

door Anneke Martini

Initiatiefnemer is de plaatselijke beeldend kunstenaar Jaap Venema. Hij leidde met enthousiasme de schilderworkshop op een vrijdagmiddag in juni bij Kreativiteitscentrum De Brink. In overleg met wethouder Bert de Graaf werden een jaar geleden al de eerste voorbereidingen getroffen op welke wijze het vierde lustrum een speciaal tintje te geven. Deze 'ronselde' burgemeester Renkema, de wethouders Geert Horst en René Windhouwer, algemeen directeur/gemeentesecretaris Mathilde Haalstra, gemeentegriffier Olaf v.d. Kolk, algemeen directeur gemeenteraad Gert van Beek alsmede de secretaresses Inge Lughthart en Nelleke v.d. Werf om hun talenten aan den volke te tonen. Volgens De Graaf reageerde iedereen positief en zij zagen het als een uitdaging, hoewel enkelen 'niet zo veel met kunst' zeiden te hebben. Maar hoe dichter de datum van de workshop naderde, hoe nieuwsgierigen ze toch werden.

Natuurlijk schilderde ook Bert de Graaf met verve zijn eigen negende deel. In afwijking van voorgaande kunstmarkten, die op de laatste zaterdag van augustus werden gehouden, is eenmalig gekozen voor de laatste zaterdag van juli.

Het voorwerk voor het kunstwerk werd door Venema gedaan met een tekst die terug te voeren is op 600 jaar Nijkerk, knipte het in negen gelijkte delen en zette die in een raamwerk. De notabelen moesten delen van de tekst met blauwe verf invullen. Dit bleek nog een eenvoudig karweitje, maar toen begon het echte werk! De rest van het witte doek moest naar eigen idee worden uitgewerkt met acrylverf en penseel. Er werd best wel enige kunstzinnigheid gevraagd door de docent. Nadat de eerste composities waren opgezet, begon het zelfs heel leuk te worden. Sommigen hanteerden de kwast als een volleerd professional en bleken over verborgen talenten te beschikken, anderen bleken minder artistiek. Op de vraag of Geert Horst wel eens eerder een penseel in handen had, antwoordde hij: ,,Sinds de kleuterschool heb ik geen penseel meer vastgehouden.'' Er werd hard gewerkt en tijdens de sessie vlogen de woordspelingen en humoristische opmerkingen over en weer met tussendoor een hapje en een sapje. Het klasje van meester Jaap had er kennelijk heel veel plezier in en de goede onderlinge sfeer was dan ook duidelijk. Na afloop werden de afzonderlijke delen samengevoegd waardoor een verrassende compositie ontstond.

Het belooft 28 juli een mooi spektakel te worden en deze kunstmarkt is niet meer weg te denken in Nijkerk en wijde omgeving. Niet alleen deelnemers uit Nijkerk zelf, maar uit alle delen van Nederland komen de exposanten graag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie