Dieke, Henk en Michelle Buitink vertellen als artistieke familie hun verhaal

29 juni 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Met veel plezier exposeerden tijdens de Atelierroute Nijkerk Dieke Buitink pentekeningen, Henk Buitink foto's en Michelle Buitink schilderijen en design op het gebied van binnenhuisarchitectuur. Het thema tijdens deze expositie van Nijkerkse kunstenaars was 'Het Verhaal' en graag kijken de Buitinks terug op twee succesvolle dagen en vertellen daarbij hun eigen verhaal. De familieverhoudingen zijn als volgt: Michelle is Henks dochter en Dieke is zijn zus.

door Anneke Martini

De drie Nijkerkse beeldend kunstenaars vertellen hun eigen verhaal waardoor de kijker inzicht krijgt in de filosofie achter het kunstuitingen.

Dieke Buitink, voorzitter van Kreativiteitscentrum De Brink, deed voor de tweede keer mee. Hoe kwam zij er toe om te kiezen voor de tijdrovende techniek pentekenen? ,,Ik ben in 2001 bij De Brink begonnen met lessen bij Drago Pecenica. Zijn werk sprak mij heel erg aan en bij hem leerde ik het klassieke tekenen met de pen. In de loop der jaren ga je een eigen stijl ontwikkelen en de laatste tijd werk ik in kleur. In zwart/wit is het wel moeilijker om dat speciale effect te bereiken. Hoe maak je bijvoorbeeld de ogen van een dier sprekender en daarom begin ik daarmee.. Mijn voorkeur gaat echt uit naar mens en dier, hoewel ik mijn inspiratie vooral opdoe tijdens vakanties. Die sfeer wil ik vastleggen aan de hand van foto's die ik later uitwerk. Want je kunt niet in één dag een tekening maken. Er gaat zeker tachtig uur werk zitten in zo'n zwart/wit tekening.'' Dat zij aanleg heeft, blijkt wel uit haar raak getypeerde voorstellingen.

Henk Buitink fotografeert sinds 1974 en zijn monumentale foto's vertellen elk haarscherp hun verhaal. ,,Als hobby begonnen in zwart/wit en in een eigen donkere kamer (doka). In zwart/wit kun je een foto op verschillende manieren afdrukken op verschillende soorten papier en met een andere belichtingstijd, waardoor je hard of zacht effect krijgt. Een poosje heb ik alleen tijdens vakanties gefotografeerd tot de digitale fotoreflexcamera er kwam. Ik focus op de Middeleeuwen. Je ziet in de bouwstijl de kunstuitingen en in die tijd zag je aan de huizen welk beroep de mensen hadden. In mijn vrije tijd ga ik op bezoek in de steden, het liefst om 6 uur 's morgens vanwege de stilte en het mooie licht. In een korte tijd moet je dan even heel hard werken. Een foto is als een handtekening. Voor de foto van het stoomgemaal in Putten heb ik wel kou geleden bij 22 graden vorst. Maar het resultaat is dan ook verrassend. Ik kreeg er zoveel leuke reacties op tijdens de Atelierroute.''

Michelle Buitink is na haar VWO nu derdejaars studente aan de Kunstacademie van Utrecht en zij heeft gekozen voor interieurarchitectuur. Omdat zij inmiddels een aardig portfolio had opgebouwd, deed zij dit jaar mee met de kunstroute. ,,Ik vind het leuk om toegepaste kunst te maken en het gevoel van de opdrachtgever in de ruimte uit te voeren. Daarin verwerk ik ideeën van mijzelf. Daarnaast maak ik schilderijen en kettingen in opdracht.'' Zij heeft gevoel voor bijzondere ontwerpen en haar sieraden zijn uniek. ,,Volgend jaar ga ik stage lopen, het liefst in Amsterdam bij een interieurbureau want daar gebeurt het… Je hebt de mogelijkheid om interessante mensen te ontmoeten.'' Haar passie ligt in de toegepaste vormgeving en zij doet veel onderzoek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie