BDU Uitgevers gaat prentenatlas uitgeven

24 juni 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Donderdag 21 juni is het contract ondertekend tussen de Stichting Nijkerkse Prentenatlas en Koninklijke BDU Uitgevers.

Namens de Stichting was voorzitter Gerard van den Tweel aanwezig, die de officiële handtekening zette om de uitgave van de Nijkerkse Prentenatlas, het jubileumboek voor het 600-jarig bestaan van Nijkerk, te bevestigen. Uitgever Wiljo Klein Wolterink zette zijn krabbel namens de BDU. Ook Merit Roodbeen, die de coördinatie van het project op zich heeft genomen, was bij de ondertekening aanwezig.

Wiljo Klein Wolterink ondertekende bovendien een grote stapel contracten die de BDU voor dit project aangaat met de diverse tekstschrijvers en kunstenaars. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet in de uitgave van de Prentenatlas.

De Nijkerkse Prentenatlas zal in maart 2013 verschijnen, maar de voorbereidingen ervan zijn al een jaar aan de gang. Een grote groep van enthousiaste betrokkenen is bezig om de teksten, de bestaande prenten en de nieuwe kunstwerken voor de Prentenatlas bij elkaar te krijgen. In de 'atlas' zullen 101 onderwerpen van de rijke Nijkerkse geschiedenis aan bod komen, waaronder de 50 vensters van de Nijkerkse Canon.

Maandenlang is gezocht naar prenten (schilderijen, pentekeningen, gouaches of aquarellen) die in de archieven en bij de mensen thuis beschikbaar zijn. Ruim de helft van de onderwerpen in de atlas heeft op die manier een bijbehorend kunstwerk gevonden. Voor de overige onderwerpen worden nieuwe kunstwerken gemaakt, zoveel mogelijk door Nijkerkse kunstenaars.

Met de teksten van de 101 onderwerpen is een club van ongeveer 60 auteurs aan de slag geweest. Vrijwel alle teksten zijn inmiddels ingeleverd en worden op dit moment nagekeken op stijl en historische juistheid door een speciale commissie. Komend najaar moeten alle teksten en prenten in hun definitieve versie bij elkaar gebracht worden, en zal de verdere productie van het boek gaan plaatsvinden.

De Stichting Nijkerkse Prentenatlas is in het leven geroepen als rechtspersoon voor de benodigde subsidiegelden. Met een dergelijke uitgave zijn immers behoorlijke kosten gemoeid, en de stichting wil het boek voor een zo laag mogelijke prijs beschikbaar hebben voor de Nijkerkse burgers, zodat iedereen in staat zal zijn het boek in bezit te krijgen.

De Nijkerkse Prentenatlas zal een prachtig bewaarboek worden, waarin voor iedere Nijkerker bijzondere dingen terug te vinden zijn. Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken hebben zo'n rijke geschiedenis, dat er genoeg te lezen en zien valt.

In september start de voorinschrijving voor belangstellenden: het boek is dan te bestellen voor 9,95 euro. Na verschijnen zal het boek 19,95 euro gaan kosten. Er zullen verschillende mogelijkheden bekend worden gemaakt waarop het boek bij voorinschrijving besteld kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie