Buitenlandstages Accent Nijkerk

24 juni 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Jongeren van Accent Praktijkonderwijs Nijkerk lopen stage in het buitenland. In samenwerking met Kenniscentrum Handel (KCH) wordt deze unieke stage uitgevoerd, die een onderdeel is van een 'Leonardo project' van het Europees Platform. Hiermee gaan voor het eerst in Nederland jongeren van het praktijkonderwijs de grens over om onder de vlag van het Europees Platform ervaring op te doen bij een buitenlands bedrijf. Voor beide scholen én voor het praktijkonderwijs een primeur.

Eén van de doelen van dit project is het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij leerlingen. Beide kwaliteiten zijn onmisbaar voor het succesvol functioneren op de arbeidsmarkt.

Samen met jongeren van de Dijnselburgschool uit Zeist liepen Jeff Starreveld (Bunschoten), Naomi Smink (Nijkerk), Wessel van der Linden (Zeewolde), Anneminke Brands (Bunschoten) en Saffira van den Berg (Hoevelaken) stage bij vakantiepark Sunparks de Kempense Meren in België. Daar werkten de leerlingen onder andere in de restaurants, het zwembad, bij de fietsverhuur en de receptie en voerden zij taken uit in en om de vakantiehuisjes. Tijdens de stage deden de jongeren werkervaring op en laten hiermee zien dat zij voor het bedrijfsleven van grote waarde zijn.

Doordat de jongeren twee weken met elkaar woonden op het park, kregen zij ook andere verantwoordelijkheden, zoals het samen beheren van een budget voor de maaltijden. Elke dag werd afgesloten met een vergadering. Gelukkig was er ook ruimte om de vrije tijd op aangename wijze in te vullen op of buiten het park.

Dat het project als succesvol ervaren is, blijkt wel uit het initiatief om ook volgend jaar stages op het vakantiepark te gaan organiseren. Andere leerlingen krijgen dan de kans om ervaring op te doen op het vakantiepark. In haar evaluatie schrijft Naomi een advies aan haar medeleerlingen:: ,,Als je de kans krijgt om het te doen, dan zou ik het zeker aanraden. Het is heel leerzaam en ontzettend leuk om mee te maken!''. Eens te meer blijkt dat voor jongeren geldt, dat het geven van kansen én het benutten van kansen een voorwaarde is om succesvol te worden.

advertentie
advertentie