Open tuinendag 'onder de bomen'

31 mei 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN - Het is een stralende lentedag; het groen in de natuur is in deze tijd van het jaar feller dan daarvoor. In de verte in het buitengebied van Nijkerk wekt een grote bomengroep de indruk dat er een omvangrijke tuin moet liggen. Een lange weg, overgaand in een pad leidt naar een poort, de toegang tot dit verrassende groene gebied. De blaffende hond kondigt het bezoek aan en even later doemt er tussen al het lover een figuurtje op dat de vrouw des huizes, of liever gezegd naar later blijkt: de vrouw der tuinen blijkt te zijn. Laarzen aan en in haar rechterhand een snoeischaar. ,,Mijn verlengde hand'', noemt ze deze en tijdens het bezoek blijken schaar en zij ook onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn.

Zij is Brigitte Gentis en woont hier met haar man al zo'n 22 jaar met veel genoegen. Hun tuin is één van de te bezoeken tuinen op de Open Tuinendag van dit jaar. Tuinieren is haar lust en haar leven. Na een bloemistenopleiding in Engeland startte zij en haar vriendin een bloemenzaak in Den Haag, die -weliswaar zonder haar- nog altijd bestaat. Want de liefde ging verder dan het in- en verkopen van planten. Contact hebben met de natuur spreekt haar aan. Zelf tuinieren, je eigen beplantingsplannen maken en kijken of de natuur ermee akkoord gaat, dat is wat haar boeit. Gretig vertelt ze over haar teleurstelling dat sommige struiken door de zware vorst van deze winter het niet gered hebben en ze toont blijdschap over het ontdekken van nieuwe leven. Ondertussen knipt ze hier en daar een tak weg en plukt ze onkruid uit de borders.

De tuin om het huis bedraagt ongeveer anderhalve hectare. Deels omheind door knotwilgen en houtwallen. De bodem bestaat uit veen- en zandgrond, neutraal dus prettig. Mogelijkheden genoeg om aan je passie gevolg te geven. In 1974 kreeg de tuin zijn huidige indeling naar een ontwerp van de tuinarchitect Liesbeth Canneman, dit op initiatief van de vorige bewoners. De beplantingen zijn in de loop der jaren wel aangepast naar eigen smaak. Zo zijn er ook enkele bomen bijgeplant tussen de toch al talrijke exemplaren. ,,Bomen zijn het skelet van de tuin,'' vindt Brigitte Gentis, ,,zij geven de tuin als het ware een ruggensteun.'' Met trots en enthousiasme wijst ze op de Davida Involucrata, ook bekend als de vaantjesboom of de zakdoekenboom die op dit moment bloeit .Ook mag de Ginkgo Biloba ofwel de Japanse notenboom hier niet ontbreken.

Als bezoeker kom je ogen te kort om zoveel moois te registreren. Liefst twee grote vijvers biedt dit paradijs, met prachtige oeverbeplantingen. Een omhaagde rozentuin bevat verschillende rozensoorten. Schaduwtuinen met bloeiende rododendrons en daaronder bosplanten als de Salomonszegel. De onooglijke wit- en paarsbloeiende Geranium Pheum doet het op plekken als deze wonderwel. Groene gazons met een ver uitzicht over de omringende weilanden. Genoeg speelruimte voor de kleinkinderen als ze hier logeren. En dan is er nog de moestuin, ook weer beschut door hagen. Twee forse keramische ,,wachters'' van kunstenaar Nicolaas van Os uit Amerongen staan opgesteld bij de ingang. Een groene waas boven de grond laat zien dat de vele gezaaide groentesoorten hier goed gedijen. In de hoek staat een kas die royale mogelijkheden tot kweken en stekken biedt. Tientallen plantjes wachten hier op een definitief plekje in een van de tuinen. ,,De potgrond halen we ieder jaar met een aanhangwagen op een speciaal adres uit Bunschoten,'' vertelt Brigitte, ,,daar heb ik veel succes mee. En over een kas zou ik tegen iedere tuinliefhebber willen zeggen: ,,Schaf er een aan, zo groot mogelijk als je je kunt veroorloven, dus rekening houdend met de grootte van je tuin en je budget. Je hebt er zoveel profijt van!''

Natuurlijk kan Brigitte Gentis dit groene domein niet alleen in stand houden, bekent ze. Iedere week helpt een bevriende tuinierster haar met het onderhoud. En ook haar man. Ze noemt hem ,,de motor'' van de tuin, en niet alleen omdat hij de motormaaier bedient om de gazons bij te houden. Samen is het hun eer te na om op plezierige wijze deze plek paradijselijk mooi te houden. Een tuin waar iedereen van geniet.

Terwijl Brigitte in haar woonkeuken ,,eventjes'' een bos fluitenkruid, gemengd met akelei in een vaas schikt, laat ze weten dat ze donateur is van de Nederlandse Tuinenstichting. Zij neemt deel aan de selectie van bijzondere, m.n. historische tuinen die publiekelijk bezocht kunnen worden. De stichting streeft ernaar dat deze tuinen behouden blijven voor het nageslacht. Brigitte vindt het prettig als tuinliefhebbers hier notie van nemen (zie www.tuinenstichting.nl). Tenslotte kijkt ze net als zovelen uit naar de Open Tuinendag op 16 juni aanstaande. ,,Ik heb er positieve ervaringen mee. Je deelt met anderen het genot van het tuinieren, het plezier dat je er in hebt. En je krijgt er ook veel voor terug. Denk maar aan de adviezen!''

Zoals ieder jaar organiseert de vereniging van tuinliefhebbers Groei & Bloei, afdeling Nijkerk/Hoevelaken in samenwerking met Vrouwen van Nu uit Hoevelaken de Open Tuinen Dag. Dit jaar wordt deze gehouden op zaterdag 16 juni. Via een mooie fietsroute komt men bij 11 particuliere tuinen in de gemeente. Grote en kleine tuinen, zowel in de bebouwde kom als in het buitengebied. Bijzonder is dat De Bijenstal bij hotel-restaurant 'De Roode Schuur' dit jaar meedoet. En het volkstuinencomplex aan de Barneveldseweg stelt haar poort net als vorig jaar weer open voor het publiek. Daar kan men tevens kennis maken met de stichting 'Gered Gereedschap'. Een entreebewijs met het boekje waarin de route en de tuinen beschreven staan is vanaf 9 juni voor een luttel bedrag te koop bij boekhandel Roodbeen in Nijkerk en boekhandel 't Laakmannetje in Hoevelaken. De organisatoren en medewerkers hopen op een grote belangstelling van tuinliefhebbers.

advertentie
advertentie