Inval Fiod bij supermarkt Hoevelaken

23 mei 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN - Tientallen rechercheurs van de FIOD hebben maandagavond invallen gedaan bij filialen van supermarkt Kippersluis en voormalige Supermarkt de Boer-filialen in Utrecht, Amersfoort en Hoevelaken. Ook werden er huiszoekingen gedaan.

door Henk Brinkman en Gerrit Steen

De actie maakt deel uit van een grootschalige operatie tegen belastingontduiking. Bij de vestiging in Hoevelaken waren nog drie klanten tijdens de inval in de supermarkt aanwezig. Zij moesten hun boodschappenwagentjes laten staan, drie medewerkers van het filiaal werden op dinsdag verhoord. Ze worden ervan verdacht kasfraude te hebben gepleegd. Ondanks de verhoren was de winkel op dinsdag gewoon open. De bedrijfsleider laat desgevraagd weten zich niet al te veel zorgen te maken over de beschuldiging: ,,De sociale controle bij ons bedrijf is erg groot, het is bij ons gewoon niet mogelijk om op grote schaal sommen geld uit de kas te halen en op te voeren als retouren, zoals de aanklacht luidt''.

Rot geschrokken

Rob Veltink, eerder franchiser van Super de Boer in Paasbos en later ook van de vestiging aan de Torenstraat - nu een Jumbowinkel -, liet weten ,,zich rot te zijn geschrokken van de berichten. Bij ons is geen inval gedaan en ik ben ook niet verhoord. Maar de impact van dergelijke berichten is groot.'' Ook Henk van den Brink, oud-filiaalhouder van Super de Boer Torenstraat is niet in het onderzoek betrokken.

De FIOD deed invallen bij vijf supermarkten. Ook heeft de FIOD onderzoek gedaan bij tien woningen in Amersfoort, Hoevelaken en Utrecht. In totaal zijn acht mannen aangehouden, op verdenking van belastingfraude vanaf 2006.

De arrestanten komen uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk en Moerdijk. Ze worden verdacht van het voeren van valse kassa-administraties. In totaal zou er anderhalf miljoen euro zijn verduisterd. Alle aangehouden mannen zijn of waren bedrijfsleider in een supermarkt, zes van hen zijn voormalige franchisers van Super de Boer. De verdachten zijn allen in verzekering gesteld. Volgens Marieke van de Molen, woordvoerder van het Functioneel Parket, kan het nog enkele maanden duren voordat het onderzoek is afgerond. ,,Daarna zijn er drie opties: seponeren bij gebrek aan bewijs, een transactie overeenkomen of dagvaarden.''

Dinsdag maakte de Belastingdienst dienst bekend dat bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer ondernemers heeft gefraudeerd in de periode sinds 2006. Zij sjoemelden met de kassa waardoor de omzet kunstmatig werd verlaagd. Één ondernemer stak zo jaarlijks ruim 240.000 euro in eigen zak. Op basis van de jaren die zijn onderzocht schat de Belastingdienst dat er in de hele periode voor 18,3 miljoen aan omzet is verzwegen. De ondernemers gebruikten de zogenoemde retourknop van de kassa om de omzet te verlagen. Die knop wordt normaal gebruikt om geld af te boeken als klanten hun gekochte producten komen ruilen. Door een bedrag retour aan te slaan zonder dat een klant een product komt terugbrengen kon de ondernemer het bedrag in eigen zak steken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie